Ősi kultúrák a hagymaföldek alatt címmel nyílt pénteken kiállítás a makó József Attila Múzeumban. A szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményét hozták át a Maros-parti városba. A megyeszékhelyen dolgozók régészek, Pópity Dániel vezetésével elsősorban Makón, illetve a környező településeken talált leleteket sorakoztatták fel a vitrinekben.

– Közel nyolc esztendeje folytatok ásatásokat Makón és a szűkebb környékén, nagyon sok anyagot gyűjtöttem be kollégáimmal és ebből merít ez a kiállítás, hiszen a tér adta keretek miatt mindent nem a teljes repertoárt nézhetik meg a József Attila Múzeum látogatói – mondta Pópity Dániel. A neolítikumtól kezdve egészen a középkorig sorakoznak a tárgyak, de elsősorban a lelőhelyek szerint csoportosították őket.

Nem csupán Makó bel-, hanem külterületéről is kerültek elő tárgyak, csontok, de emellett kiszombori, pitvarosi, csanádpalotai, kövegyi és maroslelei kincsek is a felszínre kerültek. Számos kor, kultúra és népcsoport mindennapjainak jelentős kellékeit is kiállították. Hogy pontosan melyek ezek, azt Pópity Dánieltől itt hallja:

##audio:3283##

Több iskolából is érkeztek osztályok a pénteki megnyitóra. A gyerekek így közelről is megláthatták azt, amit eddig csak a könyvekből, illetve a tanórákon elhangzottak alapján ismerhetnek. Egy rövid időre még maguk is kis régészek lehettek, hiszen egy nagyobb méretű homokozóban elrejtettek kincseket nekik, melyek elő tudtak ásni. A legügyesebbek jutalmat is kaptak.

Munkatársunktól. K.