Az új eljárást még javában tesztelik a kutatók. 50 betegen próbálták ki a terápiát, amelynek lényege, hogy a vakcina még lappangó állapotban támadja a vírust.

A kutatásban öt egyetem, az Oxfordi, a Cambridge-i, az Imperial College London, a University College London és a King’s College London tudósai fogtak össze.

A kutatócsoport által kifejlesztett új terápiában előbb egy vakcina hozzásegíti a szervezetet, hogy felismerje az úgynevezett „alvósejteket”, majd egy gyógyszerrel aktivizálják a vírust, hogy az immunrendszer észrevegye azokat.

Januárban a jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa jelentette be, hogy megkezdik egy a HIV-vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszer klinikai tesztjeit.

Szlávik János infektológus a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta, már jó néhány éve dolgoznak a tudósok azon, hogy egy olyan AIDS-ellenes terápiát fejlesszenek ki, ami nem csak arról szól, hogy az állandó gyógyszerszedés mellett jól vannak, jól érzik magukat, hanem végleg gyógyítja az AIDS-betegeket.

Egy köbmilliméternyi emberi vérben akár több millió vírus is lehet. Ez azt jelenti hogy egy beteg szervezetében az öt liternyi vérben olyan óriási mennyiségű kórokozó van, amelynek egy része elbújik az emberi sejtekben. Ezek a sejtek az ún. rezervoárok vagy temetők.

A jelenleg használt AIDS-terápiával ezekből a temetőkből nem tudjuk kikergetni a kórokozót. Így, ha valaki elkapja a HIV-vírust egész életében gyógyszert kell szednie.

A kutatócsoport által kifejlesztett vakcina arra szolgál, hogy az emberi szervezet saját védekező sejtjei ismerjék fel a fertőzött sejteket, majd a gyógyszer ezekből a sejtekből kikergeti a vírust, amit aztán a hagyományos gyógyszerek elpusztítanak – magyarázta a szakember.

Szlávik János szerint az elmélet tökéletes, de a gyakorlatban ez nem olyan egyszerű, a betegeket ugyanis közvetlenül a fertőződés után kell elkezdeni kezelni.

Az ötven emberre kiterjedő vizsgálat során egyelőre csak két embernél sikerült az eddigi kezeléseknél hatékonyabban eltüntetni a vírust. De azt a tudósok sem állították, hogy totális sikert arattak. Ha minimum fél év múlva sem lesz az érintett férfiakban vírus, még akkor sem állítható, hogy teljesen meggyógyultak.

A kutatás vezetője is megpróbálta lehűteni a kedélyeket és azt mondta: ha elérnek is részsikereket, és minden jól alakul, még akkor is legalább ötévnyi kutatás kell ahhoz, hogy kijelenthessék, a módszer jól működik.

Jelenleg több mint 35 millió HIV-fertőzött él a világon, a legnagyobb számban az ázsiai-csendes-óceáni régió országaiban, amelyekben évente 180 ezer AIDS-es megbetegedést és 1,2 millió HIV-fertőzést regisztrálnak.

Szlávik János is emlékeztetett rá, hogy egyelőre a világon csak olyan emberek gyógyultak meg véglegesen az AIDS-betegségből, akik csontvelő-átültetésen estek át más betegség miatt, és egy véletlen mutáció folytán végleg megszabadultak a HIV-vírustól.

Az infektológus ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az a rengeteg pénz, amit az elmúlt 20-25 évben az AIDS-kutatásokba öltek, talán most beérik és hamarosan elérkezik az idő, amikor ezeket az embereket végleg meg lehet gyógyítani.

Forrás és fotó: hirado.hu