Az október 2-i népszavazás miatt az utóbbi hetekben fórumdömpinget tartottak Makón. A Napraforgóban ennek tapasztalatairól számoltak be.

A városban a választópolgárok 52,84 százaléka ment el szavazni, ami 10132 főt jelent. A nemmel szavazók aránya több mint 98 százalék– Soha nem volt még ekkora a részvételi arány a településen. Ez egyrészt a határ közelségének, másrészt az emberek megfelelő tájékoztatásának köszönhető – jelentette ki Kovács Sándor.

– A térség országgyűlési képviselője, Lázár János sokat tett azért, hogy a makóiak és környékbeliek fontosnak tartsák a népszavazást. Számos alkalommal találkozott az itt élőkkel, akik ezáltal megértették, mit jelent a migráció. Nélküle nem sikerült volna ilyen mértékben megmozgatni az embereket – tette hozzá a képviselő.

Kádár József külön örömként élte meg, hogy a külterületeken, például a Makó-Rákoson élőket is sikerült megszólítani. – Itt rengeteg a nyugdíjas. meglepődtünk, amikor azt tapasztaltuk, nem kell őket meggyőzni. A fórumokon úgy fogalmaztak: tudják, hogy a bevándorlók nem ide valók – számolt be.

A műsorhoz több hozzászólás érkezett. Felmerült az utak rossz állapota. A műsor vendégei elmondták, ennek oka, hogy az előző városvezetés a csatornázás után nem megfelelően állította helyre az utakat. A kelleténél hamarabb aszfaltoztak, nem várták meg, míg a föld teljesen leülepedett.

A Szegedi utca Révai utca és a töltés közötti szakaszán a járda balesetveszélyes – jelezte egy hallgatónk, Gabriella. Zsámboki Zsolt, a műszaki csoport vezetője válaszolt: tudnak a problémáról, és az önkormányzat az időjárás függvényében orvosolja a problémát.

Gabriella arra is panaszkodott: a Kölcsey utcában száguldoznak az autók, ami jelentősen megnehezíti a gyalogosok közlekedését. A fák ágai belógnak az útra, a gyalogátkelőt sem lehet tőle tisztán látni. – Az önkormányzat elvégzi a fák metszését, valamint már értesítették a Közutat, hogy egy körforgalomra lenne szükség a Kölcsey és a Szegedi utcák kereszteződésében.

A műsor végén még elhangzott: a város jövőbeli tervei közé tartozik a közvilágítás rekonstrukciója, amihez folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket. Továbbá országzászlót szeretnék állítani Makón.

A képviselő–testület tagjainak elérhetősége:

1. vk.: Kovács Sándor (FIDESZ-KDNP), email: kovacs.sandor@mako.hu

2. vk.: Kádár József (FIDESZ-KDNP), email: kadar.jozsef@mako.hu

3. vk.: Dr. Sánta Sándor (FIDESZ-KDNP), email: santa.sandor@mako.hu

4. vk.: Dr. Hadik György (FIDESZ-KDNP), email: hadik.gyorgy@mako.hu

5. vk.: Marosvári Attila (PSZM-MSZP-DK), email: marosvariattila@mako.hu

6. vk.: Toldi János Ferenc (FIDESZ-KDNP), email: toldi.janos@mako.hu

7. vk.: Czirbus Gábor (FIDESZ-KDNP), email: alpolgarmester@mako.hu

8. vk.: Gáspár Sándor (PSZM-MSZP-DK), email: gaspar.sandor@mako.hu

Kompenzációs listás képviselők:

Dr. Török Miklós (PSZM-MSZP-DK), email: torok.miklos@mako.hu

Zeitler Ádám (JOBBIK), email: zeitler.adam@mako.hu

Weszelyné Véghseő Henriett Mária (FIDESZ-KDNP), email: weszelyne.vegsho.henriett@mako.hu

 

A Polgármesteri Hivatal telefonszámait itt tájékozódhat.

Megyeri József