Görgényi Ernő polgármester elmondta: amikor a kastély felújításához támogatást igényeltek, az üzemeltetési koncepcióban azt írták, hogy 2016-ban 50 ezer látogató érkezése várható a kastélyba, tehát lehet fenntartható módon üzemeltetni a kiállítóhelyet. “Úgyhogy számítottunk erre, de azért nagyon jó érzés és rendkívül elégedettek vagyunk, hogy az élet visszaigazolta ezt a becslést” – fogalmazott.

Hozzátette: a gyulai vendégéjszaka-szám 2012 óta folyamatosan nő, a gyulai várat tavaly 68 ezren tekintették meg, holott az már 2005 óta tart nyitva. “Ha a várba tíz év után is ennyi látogatót lehet becsalogatni, akkor bízunk abban, hogy ez a kastély esetében is így lesz” – mondta. Véleménye szerint megfelelő marketinggel és az időszakos kiállításokban rejlő lehetőségekkel nemcsak megőrizni, hanem növelni is lehet a látogatószámot.

Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nonprofit Kft. ügyvezetője is megerősítette az MTI-nek: számított erre az eredményre. “Az volt az érzésem, mielőtt elkezdtem a munkát, hogy ha valamit lehet jól működtetni, ez az”. Szavai szerint a kiállítás kuriózum, rengeteg az interaktív elem és dominál a látogatócentrikusság, “ami nem mindenhol jellemző ennyire”.

A csapat profi, a marketing egyedi stratégián alapul, a diplomás tárlatvezetőket egy komoly felkészülési időszak végén választották ki, akik különféle stílusban képesek a felnőttekhez, az óvodás csoportokhoz vagy például a szintén nagy létszámban érkező fogyatékos látogatókhoz viszonyulni – mondta.

Dombi Ildikó elárulta: a vendégek visszajelzései rendkívül pozitívak, minden korosztály elégedetten távozik, mindössze két házaspár hiányolta a klasszikus enteriőr jellegű berendezést. Olyan jelzést kaptak, hogy jó lenne, ha babakocsit be lehetne vinni, de ezt a törékeny vitrinek és balesetvédelmi szabályzat miatt nem engedhetik.

A szakember célként a látogatószám megtartását tűzte ki, mint mondta, az emelés szempontjából inkább óvatos lenne. Szeretnék az iskolás korosztályt még inkább elérni, rendhagyó történelemórákra még nagyobb számban becsalogatni őket a kastélyba. Emellett a közeljövőben terveznek egy levelezős játékot elindítani, amely reményeik szerint még tovább fokozza az érdeklődést a kiállítás iránt.

Az Almásy-kastély Látogatóközpontban kedden adták át az ötvenezredik látogatónak és párjának – egy Tolna megyéből érkezett, a hétvégi eljegyzését ünneplő fiatal párnak – az ajándékcsomagot, egy hosszú hétvégére szóló ingyenes üdülési lehetőséget a városban.

Forrás: mti.hu