Lázár János kedden tartott lakossági fórumainak sorát (előbb Mártélyon, majd Hódmezővásárhelyen, a Jókai utcán is megszólította a választópolgárokat) a Visszhang utcában zárta.

Az országgyűlési képviselő felszólalása előtt azonban Molnárné Kecskeméti Rita a városrész képviselője mondta el véleményét a népszavazásról: „Hétvégén az azt követő életünkről döntünk. Jogunk és kötelességünk elmenni a népszavazásra.”

Majd Almási István polgármester hívta fel a figyelmet arra, hogy ennek a mostaninak nagyobb jelentősége van, mint bármelyik ezt megelőző népszavazásnak, hiszen az egész nemzetről, akár a keresztény kultúra jövőjéről is dönthetünk. „Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb a megyei jogú városok közül. Ezt a biztonságot, nyugalmat szeretnénk megőrizni” – fogalmazott a polgármester.

Lázár János hozzátette, hogy Hódmezővásárhelyen az elmúlt 26 évben minden szavazáson, népszavazáson a részvételi arány az országos átlagon felül alakult, ami azt mutatja, hogy a lakosság szereti hallatni a hangját. „Ha a választópolgárok nem döntik el, hogy mi legyen a sorsuk, majd eldönti más helyettük.” Jelen esetben ez a más valaki lehet Brüsszel, illetve Nyugat-Európa. Az a Nyugat-Európa, amelyik azt gondolja, hogy a bevándorlás, a betelepítés lehet a megoldás bizonyos problémákra, míg Magyarország kormánya szerint a bevándorlás maga a probléma, amelyet nem itt, Európában kell orvosolni, hanem azokban az országokban, ahonnan a népáradat rázúdul az öreg kontinensre – fejtette ki a folytatásban a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Nyugat- és Kelet-Európa között nemcsak nézetbeli különbség van, hanem gazdasági fejlettségben is komoly szakadék húzódik. Magyarország (sok másik szomszédjához hasonlóan) nincs felkészülve arra, hogy migránsok tömegét lássa el lakhatási lehetőséggel, szociális juttatásokkal.

Szó esett még a bevándorlók kultúrája és a magyaroké közötti különbségekről is. Erről is határozott véleménye volt Lázár Jánosnak: „Akik jelenleg Európába, Magyarországra akarnak jönni, nem integrálhatóak a magyar társadalomba.”

ÉR.

Fotók: Rostás Viktória