– Fogy a magyar, nézzük csak meg a közeli Makót, majd ötezer fővel csökkent a lakossága a korábbi néhány évtizedben, többen úgy vélik, az lenne a megoldás, ha mondjuk afrikaiakat hoznánk be helyettük, de ennek a hosszútávú hatása az lenne, hogy teljesen megváltozna a lakosság összetétele – fejtette ki hétfőn Kiszomboron Lázár János. A miniszter, országgyűlési képviselő a községben tartott fórumán arról is beszélt, hogy az előbbi feltevése sokak számára távolinak tűnhet. – Pedig nem az, mi történt Berlinben, Párizsban vagy Amszterdamban, ahol óriási a bevándorlók száma, vannak olyan negyedek, ahol szinte nincsenek is németek, franciák vagy hollandok – érvelt a politikus.

– Mivel hazánk is tagja az uniónak, így a magyar kormány mozgástere igen szűk, vagyis arra van szükségünk, hogy egy mindent elsöprő népakarat szülessen vasárnap, ezért arra kérem a jelenlévőket, hogy menjenek el szavazni október 2-án és erre buzdítsák a hozzátartozóikat, barátaikat is, mert csak így tudunk majd hatást gyakorolni Brüsszelre – fejtette ki Lázár János. A betelepítési hullámnak egyedül a kormányzat nem tud gátat szabni, ehhez kell a lakosság támogatása is.

Mivel Kiszombor közvetlen közelében húzódik az államhatár, így a helyiek számára egyáltalán nem közömbös, hogyan alakul a továbbiakban a migráció helyzete. – Emiatt rendkívül fontosnak tartom az október 2-ai népszavazást, erről a bevándorlási válságról mindenképpen ki kell mondanunk a véleményünket, úgy látom, a zomboriak érzik ennek a súlyát és élni fognak a demokrácia adta jogukkal – nyilatkozta Szegvári Ernőné polgármester.

– Úgy vélem, hogy az unióban igenis számítani fog az, hogy mi, magyarok vasárnap hogyan döntünk, Európa vezetőinek ezt figyelembe kell majd venniük – vélekedett Nagy Attila. A zombori fiatalember elmondta: ez az ügy nem csupán a munkahelyén, az utcán, de még a családjában is téma. Nagy Attila szerint teljesen valós a migrációval szembeni félelem, ennek egyik oka – elmondása alapján – hogy ez nem véletlenszerű, hanem valakik kívülről irányítják ezt a folyamatot. – Nem a menekültekkel van a gond, ők békések, papírokkal jönnek és nagyon kevesen vannak, hanem a több százezres gazdasági bevándorlótól tartok – tette hozzá Nagy Attila.

Munkatársunktól. K.