Még gyerekcipőben topog, vagyis két esztendős a magyarcsanádi Szent Gellért-nap, de már így is igen népszerű a helyiek, sőt, a környező településeken élők körében is. Szombaton kora reggel a Makói Magán Zeneiskola fúvósai ébresztették a falu lakóit és csalogatták a központban felállított  hatalmas sátorhoz, hogy közösen töltsék el ezt a szép őszi napot.

Elsőként az általános iskola aulájában két kiállítást is megnyitottak, az egyiken a helyben készült csipkéket állították ki, a másikon pedig a makói Gaudi Márton képzőművész munkáit. Az ünnepi testületi ülésen köszöntötték a legeket, vagyis a község legfiatalabb, legidősebb lakóját, valamint a legrégebben összeházasodott párját. Az ajándékokat Farkas János polgármester adta át.

Unk Szvetozárné, Bekán Kumbria 1923. május 4-én született egy helyi földműves család egyedüli gyermekeként. Bia néni egykoron a román felekezeti iskolában tanult, A község legidősebb asszonyának két leánya, négy unokája és két dédunokája van. Magyarcsanád legidősebb férfi lakosa Jani Mihály, aki most töltötte be a 87. életévét. Miska bácsi a mezőgazdaságból élt, 1989-ben ment nyugdíjba a helyi termelőszövetkezetből. A falu legfiatalabb lakosa pedig nem más, mint a napvilágot 2016. augusztus 25-én meglátó Koszta-Kakuszi Dilara Gabriella.

Kászián Miklós és Babó Katalin 1955-ben fogadott egymásnak örök hűséget. – A helyi iskolában találkoztunk először, aztán szétváltak az útjaink, de egy TSZ-vacsorán újból összekerültünk, s megtetszettünk egymásnak, hát, valahogy így történt – mesélte mosolyogva Miklós bácsi. A férj hivatásos sofőrként kereste meg a kenyérre valót, s nagyon büszke arra, hogy évtizedeken úgy rótta a kilométereket, hogy sohasem okozott balesetet. Felesége pedig szakácsként dolgozott, előbb a bölcsőde, majd az iskola konyháján.

Munkatársunktól. K.