Az önkormányzat és a Kulturális Központ évek óta az iskolákkal és óvodákkal összefogva valósítja meg az autómentes napot, melyet szeptember 17-én már megelőzött idén egy forgalomlassító kerékpározás.

Az iskolásokat – a székhelyintézményben 1-5. osztályig, a tagintézményben minden diákot – és a Móricz utcai óvodásokat az intézmények előtti lezárt útszakaszokon várták játékokkal és ügyességi feladatokkal. Szórakozva tanultak és tanulva szórakoztak a gyerekek, hiszen vidáman teljesítették azokat az állomásokat, amelyek – az elmúlt évek tapasztalata jól mutatja – megmutatják nekik a helyes közlekedés és a környezetkímélés, az energiatakarékosság fontosságát.

Így például fel kellett ismerni a kerékpár kötelező tartozékait, megismerkedtek a kerékpár fejlődési történetével, kiválasztották fotókról a környezetet nem szennyező közlekedési eszközöket, vagy épp egy „automata” segítségével válaszolták meg az autómentes nappal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Közben egy „miniúton” közlekedve a KRESZ jelzéseit azonosították be, miközben az arra poroszkáló „Vazul nénit” átkísérték az úton, hogy az udvariasság se maradjon ki a nap tanulságaiból. Az ovisokat terepasztal várta eközben és kézműveskedés.

A Károly Óvoda székhelyéről pedig az autómentes nap jegyében és a már hagyományos Őszi vigasság keretében lovaskocsikra pattantak a kisgyerekek és körbejárták Mindszentet dalolva: többek közt útjukba ejtették az idősek klubját a Dózsa-telepen és a polgármesteri hivatalt is a polgárőrség, a lovasklub tagjai és további fogatosok segítségével.

Forrás: Juhász Éva