A makói Korona Konferenciaközpont dísztermében pénteken a déli határvidék polgámesterei, vagyis a Makói Kistérség Többcélú Társulásának a 17 tagja egy közös nyilatkozatot írt alá, melyben az október 2-ai népszavazás fontosságára és a betelepítési kvóta elutasítására hívják fel a települések lakosainak a figyelmét. A következő 17 település polgármestere, illetve néhány esetben az alpolgármestere látta el kézjegyével ezt a dokumentumot: Makó, Apátfalva, Földeák, Maroslele, Ambrózfalva, Királyhegyes, Magyarcsanád, Csanádpalota, Kiszombor, Nagylak, Csanádalberti, Klárafalva, Nagyér, Ferencszállás, Kövegy, Óföldeák és Pitvaros.

Farkas Éva Erzsébet, a társulás elnöke, Makó polgármestere felolvasta ezt a nyilatkozatot, mely így szól:

Mi, a Makói Kistérség Többcélú Társulásának tagjai, a déli határvidék polgármesterei, arra kérjük településünk polgárait, hogy vegyenek részt az október 2-i népszavazáson. Közösen mondjunk nemet a betelepítési kvótára, utasítsuk el azt, hogy mások mondják meg, és ne mi dönthessük el, kikkel akarunk együtt élni!  Ne engedjük, hogy mások dönthessenek helyettünk!

Mi, a déli határvidék polgármesterei tudjuk, hogy a saját, a gyermekeink, az unokáink mindennapjait érintő döntés előtt állunk. Tudjuk, hogy az október 2-i népszavazás nemzeti ügy.

Kérünk mindenkit, hogy október 2-án éljenek demokratikus jogukkal, és menjenek el szavazni!

– Az unión belül vannak olyan kérdések, melyeket a tagállamoknak kell megválaszolni, ilyen például a kényszerbetelepítés is, Nagylakot járva azt hallom a lakosoktól, hogy ők sem szeretnék ezt – fogalmazott a község polgármestere. Gyarmati András elmondta: Nagylak határtelepülés, ezért szinte napi kapcsolatban van a határrendészet vezetőségével, hogy pontos információk birtokában lehessen. A népszavazással kapcsolatos véleményét pedig tőle itt hallja:

##audio:3254##

– Maroslele lakossága néhány esztendeje aggodalommal figyelte a nagyfai menekülttábor megnyitását, ezért különösen örülünk annak, hogy az idén ezt sikerült bezáratni, ezért fontos számunkra, hogy a jelenlegi biztonságérzet, mely Lelét jellemzi, továbbra is megmaradjon – vette át a szót Martonosi György. A maroslelei polgármester szerint ezt a biztonságot csak úgy lehet fenntartani, ha nem lesz betelepítés, s ennek a részleteit itt fejtette ki:

##audio:3255##

Munkatársunktól. K.