1966-ban Művelődési Otthonnak indult, majd Művelődési Ház lett, 1971-ben már Tisza Művelődési Háznak hívták, 2007-ben a könyvtár beköltözésével vált belőle Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ. A név változott, a benne zajló tevékenységek is, de a kultúra szolgálata örökérvényű a falak között és azokon túlnyúlva is. Számtalan tevékenység, esemény zajlott le a művelődési házban, és az intézmény maga oly sokszor ki is lépett, és ma is kilép aktivitásával az épületből, így két napban bemutatni minden színfoltját ennek az ötven évnek szinte lehetetlen. Éppen ezért a rendezvényt továbbiak követik még idén a jubileum jegyében.

A szombati nap emlékezik ünnepélyes keretek között a múltra, a vasárnap pedig a jelené: a Ház mai életének virágszirmai állnak össze egy virággá. Szeptember 24-én délután fél háromkor a Fél évszázad együtt! című ünnepi műsorral várják egykori dolgozóikat, egykori szakköröseiket és mindenkit, aki szeretné feleleveníteni vagy épp megismerni az elmúlt évek emlékeit, történéseit.

Kovács Ildikó intézményvezető, Zsótér Károly polgármester és Dr. Pálinkó János, a Ház első igazgatója mond köszöntőt, a műsort színesíti előadásával az Alkony Népdalkör, a Városi Vegyeskar, Csatári János, Siklósi Gábor, Nagy Ildikó, Krupiczer Ferenc. A születéstől-napjainkig 50 esztendő tükrében című, az egész épületet betöltő „kiállítás-kavalkád” pedig felidézi a mozi életét, a színházi előadásokat, a rockzene és a komolyzene emlékeit, bemutatja a hivatalos dokumentumokat, tervrajzokat, munkaterveket, szakköri naplókat, a régi és jelenlegi tevékenység tárházát. A pincétől a padlásig, 1966-tól 2016-ig, azaz térben és időben is megmutatja magát a művelődési ház.

A jubilálás különleges momentumaként Gránicz Péter faszobrász az alkalomra készült alkotását is ezen a délutánon avatják fel, hogy aztán szülinapi tortával kávéházi hangulatban zárják a napot. A vasárnapi folytatás kerékpározással indul: 50 km tekergés vár azokra a bátrakra, akik a Marsovszki Zoltán (Rolling Trio Kft.) és Gál János szervezte programban részt vesznek, és a kalandos élmény mellé egy nyeremény esélye is társul, hiszen egy kerékpár talál gazdára a kerekezők között.

Délután pedig a jelenleg a Házban működő tevékenységek, szakkörök, csoportok mutatkoznak be, hogy aki kedvet érez, csatlakozhasson – egy délutánra vagy akár tovább is. Festés, tűzzománc készítés, hímzés; tulajdonképpen ezen a napon is az épület mindenegyes zugát belakják. Persze nem maradhat el ebből a körből a játékos vetélkedés és az „olvasóliget” programja sem, természetesen a Művelődési Házhoz és – a naphoz közeledve – Szent Mihályhoz kapcsolódó témában. Majd a Péczely AMI zenetagozat koncertje és pásztortűzgyújtás zárja a napot.

A készülődés során azonban annyi ötlet merült fel, hogy az elkövetkezendő hónapokban is folytatódik az ünneplés – mesélte Kovács Ildikó intézményvezető. Lesz régi növendékek hangversenye, koncert és terveznek egy igazán szívmelengető programot is: körbeölelni a Házat kerékpárral és ténylegesen is. Fekete Emil – aki valamilyen formában egész felnőtt életében a Házhoz kötődött: színpadi szereplőként, munkatársként, klubvezetőként és igazgatóként – megírta annak történetét a kezdetektől, ezt szeretnék kiadni idén.

Mivel másabb ma a feladata egy művelődési háznak, mint anno? – kérdeztük az intézményvezetőt. A szombati kiállítás erre is választ ad, párhuzamot mutat majd 1966 és 2016 között. Kicsi a különbség: mindig adódtak megoldandó problémák, és örömhíreket is adott minden időszak. A történelem változása persze minden időszakra rányomta bélyegét, befolyásolta a kulturális életet. Változott a művelődésszervezés mikéntje, a vele szembeni elvárások, a technika fejlődése is meghatározó volt a korszakokban. Mintegy 270 fő pedig munkatársként, szakkörvezetőként alakítgatta, formálta történetét ebben az ötven évben.

Forrás és kép: Juhász Éva