„Az üzemeltető kérése az, hogy egy katasztrófavédelmi engedély kiadása létrejöjjön a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem kapcsán. A tájékoztatás fontos, ez a beszélgetés annak érdekében jött létre, hogy az emberek megtudják, hogy mi épül a környezetükben.„ – kezdte a tájékoztatást Gáti Ádám alezredes úr, a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről, valamint Angyal Zsolt, az Algyői Polgármesteri Hivatal aljegyzője és Gyöngyösi Péter, biztonsági elemző mérnök.

Gonda János kérdése az, hogy a Borbála fürdő veszélyes üzemhez való közelsége mennyire lehet majd zavaró, és szeretné, ha ez írott formában is megtalálható lenne a veszélyes üzem leírásában. Ugyanez a problémája a horgásztavakkal és egy közel eső élelmiszer bolttal is. A másik problémája az, hogy a biztonsági jelentésben az szerepel, hogy később ismerhetik meg a veszélyes üzem üzemeltetőjét, és ezzel egyidejűleg minden felelősség az üzemeltetőé.

A választ Gáti Ádám alezredes adta meg:  a döntéstervezetbe senki nem tekinthet bele. Az üzemeltető egy budapesti cég, és a katasztrófavédelmi engedély kiadása után tudják az építési engedélyt kiadni, jelenleg ebben a stádiumban tart az ügy. A válaszból kiderült az is, hogy az üzemeltető a KNP-KEM KFT lesz.

Gondáné Pál Ildikó algyői lakos, egy rendeletre hivatkozott, hogy hogyan és miképpen kell beadni egy ilyen tervezetet, mert ő úgy látja, hogy a mellékletek hiányosak. Bizonytalannak tartja a belső védelmi tervet, és az algyőiek aggódnak, hogy egy felső küszöbértékű veszélyes üzem létesül a lakhelyükön.

Gáti Ádám válasza az, hogy alapvetően a dokumentumok nem tudnak olyan részletességgel megjelenni, mint amilyennel egy építési engedéllyel rendelkező tervezet rendelkezhetne. Azonban a építési engedély kiadása után lesz egy új vizsgálat is, amikor mindent újratárgyalnak. Az üzemeltető cég megbízott egy biztonsági elemzésekkel foglalkozó céget, amelynek a képviselője is jelen volt a közmeghallgatáson.

Lázárné Szabó Terézia félelme a terrorizmusra irányul. Az a problémája, hogy bejuthat egy terrorista a veszélyes üzembe, és ott olyan emberek kezébe kerülhetnek a veszélyes anyagok, amelyek visszaélhetnek vele. A 47-es bedugulhat veszélyhelyzetben, és nem tudnak hova menekülni az emberek.

Gáti Ádám válasza, hogy létezik egy külső védelmi terv, amelybe bevonhatják ezt az üzemet is.

Boldizsár Attila kérdése az, hogy ha a második vizsgálat is megtörténik, akkor az üzem miatt esetleg bezárhatják az iskolát vagy a Borbála fürdőt is? Nem gondolja, hogy jó helyen lenne ez az üzem az iskola mellett, inkább az ipari parkban lenne a helye.

Karasz Béla kérdése az, ha a gázüzemben (MOL- gáztöltő állomás) robbanás történik, akkor mi lesz? Mi lesz, ha ebben az új üzemben kén, és az alkohol kerül a talajba bármilyen baleset során? A válasz az, hogy ezek a kockázatok figyelembe vannak véve.

Az egyik háziorvosnak az volt a kérdése, hogy a lakott terület pontosan hány méterre lesz az üzemtől. Hiszen, ha probléma van egy beteggel, akkor egy orvosnak kötelessége figyelembe venni a veszélyes üzemet, és az azzal járó egészségügyi kockázatokat. Gáti alezredes ismét a külső védelmi tervet említette, amelyben vannak az ÁNTSZ-nek feladatai, amelyek között szerepel az orvosok koordinálása is.

Az építési engedély kiadása után ismét kérdezhetnek majd a lakosok.

sk