A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: az Európai Tanács az Európai Bizottság eredeti döntését megváltoztatta, és elsőként az európa és kanada közötti szabad kereskedelmi egyezmény esetében kötelezővé tette a nemzeti ratifikációt.

Mint a tárcavezető emlékeztetett, hogy bár a bizottság mindent megtett, hogy e lépés nélkül, automatikusan lépjen érvénybe a rendelkezés az unió országaiban, azonban a magyar miniszterelnök – más miniszterelnökökkel együtt – követelte, hogy a megállapodás csak az egyes nemzetek parlamentjeinek jóváhagyását követően léphessen érvénybe.

A miniszter elmondta: azt szeretnék, ha először a parlament alakítaná ki az álláspontját a két szerződésről, amely kötelezi a kormányt annak elfogadására. Bár sok európai országban az egyezmény elfogadása mellett érvelnek, a kormány azonban a parlament döntésének veti alá magát. lázár János hozzátette: maga is osztja a megállapodásokkal szemben felmerült aggályokat.

Amíg a Fidesz kormányoz, nem lesz fizetős az egészségügy

– Annak mozgásterét az egészségügy és a szociális ellátás területén, aki a Magyar Parlamentben esküt tett, meghatározza a szociális népszavazás, jól mutatván azt is, hogy egy népszavazásnak mindig vannak következményei – jelentette ki azonnali kérdésre reagálva Lázár János. A 2008-as voksolás résztvevői elsöprő többségben döntöttek arról, hogy Magyarországon ne legyen vizitdíj, szimbolikusan arról határozva, hogy a magyar egészségügy soha ne legyen fizetős, úgy érezvén, hogy honfitársaink többsége már megfizette az ellátás díját, és nincs lehetősége, hogy kiegészítő díjjal járuljon hozzá az egészségbiztosítási kassza működéséhez.

A miniszter kijelentette: nemcsak lelkiismereti okból tudja szavát adni – mint a 2008 előtt az egészségügyi privatizáció ellen legjobban küzdő képviselők egyike -, hanem esküje alapján is szavát adja, hogy amíg kormányon vannak, addig nem lesz több biztosítós modell, fel sem merülhet a magánbiztosítós modell. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügy finanszírozásának a parlamentnek elszámoltatható formában kell történnie – tette hozzá.

Az OEP szabályozása ma folyamatosan kifelé csúszik a kormány felelősségi köréből, amelyet jelez, hogy az OEP főigazgatóját nem a területért felelős államtitkár, vagy miniszter, hanem a miniszterelnök nevezi ki – fogalmazta meg Lázár János, kifejtve, hogy az egészségügy finanszírozása egy önálló hatalmi ággá kezd válni, amely nem helyes. A minisztereknek felelősséget kell vállalni az általuk felügyelt teljes területért, ezért az OEP-nek a miniszteriális felelősségi rendbe kell betagozódni, a minisztériumhoz csatolt, önálló pénzügyi alapnak kell maradnia, természetesen teljesen átlátható vezetői és irányítói struktúra alapján, hogy az egészségügy szervezése, finanszírozása és a hatósági felügyelete a miniszter, illetve az őt helyettesítő államtitkár kezében legyen. A kormány által tervezett átalakításnak pedig ez a célja – szögezte le a tárcavezető.

Arnay