Ha egy napra is, de megelevendett Kiszombor múltja. Ugyanis a helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai úgynevezett honismereti napot szerveztek, melynek keretében az érdeklődőknek bemutatták mindazt, ami a község egykori életét jellemezte, Régi használati eszközökkel kerülhettek közelebbi kapcsolatba a vendégek, de öreg házak ajtói is megnyíltak előttük.

– Csodálatos öreg épületeink vannak, mint például a rotunda, az emeletes magtár, vagy a Rónay-család kúriája és tornyos kastélya – magyarázta Kerekes Mónika, a honismereti kör tagja. A kúria 1835-ben épült, később államosították, többféle célra is használták, jelenleg étterem működik a falai között.

A zombori körsétán meg lehetett nézni a Rónayak emlékszobáját, ahol a nemesi család mindennapos használati tárgyai állították ki. – Ilyenkor kinyitjuk a tornyot is, ahová fellépcsőzve gyönyörű látvány tárul a szemünk elé – folytatta Kerekes Mónika. Ezen kívül a helytörténeti gyűjteményt is érdemes volt megtekinteni.

Barth István zenetanár szombaton a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadást és ezt az alkalmat kihasználva, vasárnap visszatért gyerekkorának egyik meghatározó településre, Kiszomborra. – Ugyanis az 1940-es évek közepén édesanyám nagybátyja itt volt plébános, akinél töltöttük a nyarakat a testvéreimmel – mesélte az idős férfi, aki most örömmel járta körbe az ismerős helyeket.

Munkatársunktól. K.