Ha makói Hagymafesztivál, akkor az azt is jelenti, hogy kiskertész nap. Ugyanis a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola hagyományosan ehhez a városi ünnephez kapcsolódva rendezi meg a maga programját. – Mintegy százhúsz érdeklődőt fogadtunk szombaton a tankertükben – nyilatkozta Horváth Zoltán igazgató. A korábbi esztendőkhöz hasonlóan most is a traktorozás volt a legnépszerűbb.

Emellett lekvárt is főzhettek a jelenlévők, illetve különféle lisztekből kenyeret is süthettek a vállalkozó szelleműek. – Most családok is jöttek, ennek nagyon örültem, hiszen azt láttam, hogy azok a kicsik, akik tavasszal és ősszel az óvónénijükkel érkeztek, most a szüleikkel – folytatta Horváth Zoltán.

Miután átkerült a Földművelésügyi Minisztérium fennhatósága alá a Galamb, meghirdették a nyitott iskola elvét, valamint elindították az úgynevezett Helyi Diák Terméke akciót, s ezzel együtt a kiskertész napot is. Ilyenkor, vagyis szeptember elején a legszebb a tankert, hiszen érik a szőlő, a körte, valamint most zajlik a különféle zöldségek betakarítása is.

Szabó Istvánék a közeli Rákosról autóztak át a tankertbe. – Tavaly is itt voltunk, s akkor is nagyon jól éreztünk magunkat, ezért szerveztünk egy újabb családi napot – árulta el az édesapa. Ráadásul a nagyobbik fia, Attila azóta már a Galambba jár és kertésznek tanul. A kisebbik fiú, Bence is nagyon élvezte ezt a lehetőséget, főleg a traktorok tetszettek neki. Amúgy Szabóéktól nem áll messze a mezőgazdaság, hiszen tanyán laknak és elsősorban a földből élnek.

Munkatársunktól. K.