20:28: Vége a nyílt ülésnek, zárt kezdődik.

20:26: Fenyvesi Félix Lajos 1956-os kötetét, a Vásárhelyi Látóhatár megjelenését és a Tarjáni Nap megrendezését is támogatja a városvezetés.

20:24: A Szeremlei Társaság Dr. Baksa Lajos néhai polgármester halálának 100. évfordulója alkalmából domborművet állítana a Bethlen gimnáziumban. A szervezet 100 ezer forint támogatást igényel az önkormányzattól.

A képviselők megszavazták a kért összeget.

20:08: A Tourinform Iroda működését ismertette Tülkös Ildikó, irodavezető. Jelenleg az Emlékpontban látják el a mindennapos feladataikat, amik információszolgáltatásból és a turizmus erősítéséből állnak. Mint elhangzott: az elmúlt években megnőtt a Hódmezővásárhely iránti érdeklődés.

20:00: 50 ezer forint támogatást nyújt az önkormányzat a XX.Vak Bottyán Kupa megvalósításához.

19:58: Idén is csatlakozik a város a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, amellyel a szociálisan rászoruló fiatalokat segítik.

19:56: 5 millió forint értékű kölcsönt kér a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány az önkormányzattól. A visszafizetési határidő december 31.

A grémium megadta a támogatást.

19:52: Folytatódik a közgyűlés.

19:38: Almási István szünetet rendelt el.

19:36: Meghosszabbítja szerződését az önkormányzat a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft.-vel a köztemetésekre vonatkozóan.

19:27: Pályázati forrást igényel az önkormányzat elektromos töltőpont  kiépítésére – hangzott el a közgyűlésen.

18:55: Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ intézményvezetője az elmúlt egy évről számolt be. – A cél, hogy a vásárhelyiek ne más településeken, hanem a város határain belül szórakozzanak – mondta Varga Anikó. Az elmúlt időszakban számos rendezvénnyel kedveskedtek a helyieknek, olyanokkal is, amikre korábban nem volt példa.

Tavaly elsőként rendezték meg a Vásárhelyi Ízök Fesztiválját, amire több mint 10 csapat nevezett. Az idén szeptember 30-án és október elsején, az Őszi Hetek rendezvénysorozat keretében szervezik meg az eseményt. Újdonság, hogy a főzőverseny éjszaka zajlik majd.

Az idei Szent István Király Ünnepén és a XII. Bor- és Pálinkafesztiválon a négy nap során mintegy 17 ezer ember szórakozott.

A BFMK a nyáron 11 nyári tábort szervezett. Egy-egy táborba 24 gyermek jelentkezett, így több mint 120 fiatal töltötte hasznosan a szünidejét.

A Tájház felújítása jelenleg is zajlik, a kerítést már kicserélték. A cél, hogy minél hamarabb rendezvényeknek adjon otthont az épület.

Molnár Lászlóné képviselő jelezte: a sétálóutcán lévő koncertek olyan hangosak, hogy szinte lehetetlen közel menni a színpadhoz.

– A megengedett hangerőnél mindig halkabb a zene, de egyes hangszerek, mint például a dob, hangosabbnak tűnnek és az ott lévő épületek is visszaverik a hangot. Mindent megteszünk, hogy normális legyen a hangerő – válaszolt Varga Anikó.

Molnár Lászlóné arra is panaszkodott, hogy a sétálóutcán az árusok rendezvények után nagy koszt – például zsírfoltokat – hagynak maguk után.

A BFMK vezetője elmondta: a fesztiválok után mindig feltakarítanak az utcán.

18:37: A 9,84 milliárd forint értékű Terület és Településfejlesztési Operatív Program által számos fejlesztés megvalósul a városban az elkövetkezendő években. Ezzel kapcsolatban Nagy Ernő képviselő megjegyezte: minél hamarabb meg kellene kezdeni az Ipari Parkban a közvilágítás fejlesztését. Több százan dolgoznak a parkban, akiknek veszélyes a sötétben közlekedni.

Hozzátette, arra is törekednie kellene az önkormányzatnak, hogy a közintézményekre napelemeket szereljenek fel. Véleménye szerint minél hamarabb meg kellene ezt valósítani.

Hegedűs Zoltán elmondta: az Ipari Parkra a keleti elkerülő út megépítésével együtt 3 milliárd forintot költenek. – A következő évek nem csak a gazdaságfejlesztésről szólnak, hanem megvizsgáljuk azt is, hogy helyben milyen képzésekre és milyen munkaerőre van szükség – fejtette ki az alpolgármester.

18:08: Benkő Zsolt képviselő tájékoztatott a nyári, 43. Aréna Junior Úszó Európa Bajnokságról. – Vásárhely sportéletében ez a rendezvény mozgatta meg a legtöbb főt. Túlteljesítettük a tervet, amit kitűztünk magunk elé – számolt be Benkő Zsolt. Az uszoda megfelelt a követelményeknek, több mint 1000 fő versenyzett a létesítményben. Pozitív visszajelzések érkeztek a bajnokság színvonalára.Ebben nagy segítséget nyújtott a több mint 100 önkéntes.

– A városnak nagyon hasznos volt ez az EB. Fontos lenne, hogy továbbra is ki tudjuk használni a kiépített infrastruktúránkat – tette hozzá a képviselő, aki még elmondta, a rendezvény pénzügyileg is sikeresnek bizonyult.

17:50: Módosították a közterületek filmforgatási célú használatának szabályairól szóló rendeletet.

17:00: A házasságkötések és az egyéb családi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól szóló rendelet felülvizsgálata kapcsán elhangzott: amennyiben a városházán történik a házasságkötés, akkor az térítésmentes. Külső helyszínen kell fizetni érte.

A házasságkötések száma megnövekedett az elmúlt időszakban: évente 250 párt adnak össze a városban, van olyan hétvége, amikor 8-at.

Lázár János azt kérdezte, miért kell külső helyszínen fizetni. Azt javasolja, hogy a település közigazgatási területén legyen ingyenes a házasságkötés.

A külső helyszín költségekkel jár, azonban a legközelebbi közgyűlésre megvizsgálják, hogy az önkormányzat át tudja-e vállalni ezeket a terheket.

16:40: Az első napirendi pontban módosították az önkormányzat 2016. évi költségvetését.

16:28: Lázár János megköszönte a képviselő-testületnek, hogy támogatja a népszavazást. – A népszavazások minden alkalommal súlyos következményekkel jártak Magyarországon. Az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz való csatlakozást is így döntötték el az itt élők – mondta a miniszter.

Lázár szerint a népszavazás eredményessége dönt arról, hogy kerüljenek-e az országba migránsok. Ha 150 ezer migránst betelepítenek, az komoly problémákkal járhat – az ország nem tudná eltartani őket.

– A romák több évszázada itt élnek velünk, mégsem mondható sikeresnek a velük való integráció. Elég csak beelgondolni, mi történne, ha afrikaiak, vagy közel-keletiek jönnének ide lakni – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

15:56: – Hódmezővásárhely mindig is nagy hangsúlyt fektetett a közbiztonságra. Emiatt az évek során az ország legbiztonságosabb megyei jogú városává vált. Minden évben támogatjuk a helyi rendőrkapitányságot és több száz kamerát helyeztünk el a közterületeken – szólalt fel Hegedűs Zoltán.

Az alpolgármester felelevenítette: amikor fiatalkorú migránsokat telepítettek a Béla cigány utcai menekültotthonba, azonnal érkeztek a lakossági panaszok. A határsértők lányokat zaklattak az utcán, valamint játszóteret tettek tönkre. A megoldást az otthon bezárása jelentette.

– Biztos vagyok benne, hogy a vásárhelyiek nem szeretnék a közbiztonság romlását. Több éves munkánk veszne kárba, ha bevándorlók kerülnének a városba – tette hozzá Hegedűs Zoltán.

15:49: Magyarország és a kereszténység jövője a népszavazás tétje – mondta Bálint Gabriella. A képviselő is felhívta a figyelmet a szavazás fontosságára.

15:44: Dr. Kószó Péter alpolgármester szerint Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, hanem helyben, az élőhelyükön kell nekik segíteni. – A népszavazás nem a Fideszről és a jobboldaliakról, hanem az egész állam jövőjéről  szól – mondta a politikus,aki szerint ha a migráció továbbra is folytatódik, akkor néhány évtized múlva megváltozhat a kultúra az országban és Európában.

Az alpolgármester mindenkit arra buzdít, hogy párt és hovatartozás nélkül menjen el szavazni október 2-án.

15:28: Megérkezett az ülésre Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter.

15:22: Napirend előtt dr. Végh Ibolya aljegyző elmondta: az október 2-i népszavazáson 6 és 19 óra között tartanak majd nyitva a szavazókörök. A választópolgároknak értesítőket küldtek ki: mindenkinek abba a szavazókörbe kell mennie, amit az értesítő meghatároz.

15:19: Megkezdődött a közgyűlés. Almási István gratulált Árva Lászlónak, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatójának, aki augusztus 20 alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

14:40: Vége a díszközgyűlésnek, a rendes közgyűlés 15 órakor kezdődik.

14:15:

Vasoklevélben részesült: Dávidházi Lídia

Dávidházi Lídia 1928-ban született Hódmezővásárhelyen, 1948-ban pedig érettségit szerzett a Református Leánygimnáziumban. Tanítónői oklevelét 1951-ben vehette át.

Mártély-Feketehalmon kezdett dolgozni, majd a Szent István térre került. Következő és egyben utolsó állomáshelye a Dózsa György Általános Iskola volt. 1984-es nyugdíjazása után még 12 évig dolgozott itt. Kollégái, diákjai tisztelete övezte, hiszen alázatával, példamutatásával, szaktudásával kiérdemelte ezt.

Gyémántoklevélben részesült: Cselőtei József

Cselőtei József

Hódmezővásárhelyen született 1937-ben, alapfokú iskoláit is itt végezte. Majd a Szegedi Állami Tanítóképzőben szerzett tanítói oklevelet 1956-ban. Pályakezdőként Mindszentre került, ahonnan két év után a Rárósi iskolába került, külterületre. Osztatlan tanulócsoportot vezetett, ami nem volt könnyű feladat. A körzetesítéseknek köszönhetően többször áthelyezték, végül 20 év tanyai működés után Szántó Kovács János Iskolába került. Közben tanári diplomát is szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. A Szántóból a József Attila Általános Iskolába tette át a székhelyét, ahol igazgatóhelyettes és igazgató volt

Gyémántoklevélben részesült: Dratsay Zsigmondné

Dratsay Zsigmondné

Tanári pályáját Galgamácsán kezdte 1956-ban, 1960-ban Apcon folytatta munkáját, ahol irodalmi szakkört is vezetett. 1964-ben került Hódmezővásárhelyre, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolába, ahol nyugdíjazásáig tanított. A magyar nyelv és irodalom tanítása mellett ellátta az iskola könyvtárosi feladatait is. Tanulóival számos sikert ért el a különböző tanulmányi versenyeken.  Bekapcsolódott az iskola művészeti nevelési tevékenységébe is. Drámatanári képzésen vett részt, hogy ezt a munkát minél hatékonyabban tudja végezni. Több állami kitüntetésben is részesült munkája elismeréseképpen

Gyémántoklevélben részesült: Gál Józsefné

Gál Józsefné

1939-ben városunkban született és itt is végezte el mind az általános iskolát, mind az óvónőképzőt. Oklevelét 1956-ban vehette át, munkáját Szegeden kezdhette meg. 1959-ben került haza Hódmezővásárhelyre, dolgozott a Virág utcai, a Pál utcai és a Szabadság téri Óvodában is.

Pályafutása során több szakmai továbbképzésen is részt vett, munkáját a gyermekek feltétlen szeretete jellemezte, amit Oktatási Minisztériumi dicsérettel ismertek el.

Gyémántoklevélben részesült: Hős Sándorné

Hős Sándorné

Hódmezővásárhelyen látta meg a napvilágot 1936-ban. Szülei korai válása miatt nagyszülei nevelték fel. Az általános iskolát és a tanítóképzőt is városunkban végezte el, tanítói oklevelét 1956-ban vehette át.

Egész pályafutása alatt a Kutasi úti Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézetben dolgozott, 1999-ben ment nyugdíjba. Munkája során gyógypedagógiai szaktanári oklevelet szerzett. Fő feladata a fogyatékos, sérült gyerekeknek a társadalomba történő beilleszkedésének segítése volt. De részt vett különböző pályázatokban, szakmai gyakorlatokat vezetett. Nehéz, de szép munkát végzett.

Gyémántoklevélben részesült: Kovács Lászlóné

Kovács Lászlóné

1956-ban végzett óvónőként a hódmezővásárhelyi Állami Óvónőképzőben. 1959-ig Szegeden dolgozott, majd a Virág utcai Óvodában folytatta munkáját. Gyermekszerető, gondos, felkészült óvónőként tevékenykedett. Már a 60-as években a Felsőfokú Óvónőképzőbe járó hallgatóknak volt a mentora. Két éves szakirányú végzettség után bázisóvónőként dolgozott. Rendszeresen tartott bemutató délelőttöket. Munkatársai kedélyessége és melegszívűsége miatt szerették és tisztelték.

Gyémántoklevélben részesült: Köntös Istvánné

Köntös Istvánné

1937-ben született városunkban, ahol az általános iskolát is elvégezte. Az Állami Tanítóképzőben a mindszenti gyakorlóév után, 1956-ban kapta meg tanítói oklevelét. Nagymágocsra helyezték a Bojtárteleki iskolába, ahonnan 1962-ben a falusi iskolába került. 1978-tól 1992-es nyugdíjazásáig az Orosházi Vörösmarty Általános Iskolában tanított. 1997-ben Hódmezővásárhelyre költözött és egészen 2005-ig dolgozott teljes óraszámban nyugdíjasként a Mártélyi Általános Iskolában. Közel ötven évet dolgozott az oktatásban

Gyémántoklevélben részesült: Meszlényi Jánosné

Meszlényi Jánosné

Hódmezővásárhelyen született 1936-ban, szülei gazdálkodtak, így gyermekkorát tanyán töltötte. Általános iskolai tanítói oklevelét 1956-ban szerezte meg városunkban. Makón kezdett dolgozni a bajza József Általános Iskolában, majd 1957-ben áthelyezését kérte Hódmezővásárhelyre. A Dózsa György Általános Iskola lett az az intézmény, mely nyugdíjazásáig második otthonául szolgált, 1991-ig.

Munkáját felettesei és diákjai is elismerték, többször kapott különböző dicséretet, kitüntetést

Gyémántoklevélben részesült: Nagy-Kovács Jánosné

Nagy-Kovács Jánosné

Csongrádon született 1939-ben. Az óvónői oklevelet már Hódmezővásárhelyen szerezte meg 1956-ban. Szegedre került, de az 56-os események és családi okok miatt városunkban helyezkedett el. Dolgozott a Zrínyi utcai, a Bajcsy-Zsilinszki utcai és a Klauzál utcai Óvodában is. A Klauzál utcai Óvodában 28 évet töltött, néhány évet vezető óvónői beosztásban. A Tornyai János Óvodából ment nyugdíjba 1994-ben.

Munkájáért miniszteri dicséretet is kapott, de ami ennél is fontosabb, kivívta a gyerekek, a szülők és kollégái tiszteletét, szeretetét.

Gyémántoklevélben részesült: Székesi Béláné

Székesi Béláné

1935 októberében látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen. Öten voltak testvérek, szüleik becsületben nevelték őket. A helyi tanítóképzőben szerzett oklevelet, gyakorló évét Bakson töltötte, ahol nyugdíjazásáig tanított.

Egészségi állapota sajnos nem tette lehetővé, hogy személyesen eljöjjön, így az elismerést unokahúga, Tukora Éva vetti át.

Aranyoklevélben részesült: Dura Endréné

Dura Endréné

1944 márciusában született a szabolcsi Botpaládon. Mátészalkán érettségizett 1962-ben. A szarvasi óvónőképzőbe nyert felvételt, de nemesi származása miatt folyamatos megkülönböztetésben volt kénytelen élni, részese volt a padlásseprésnek, a földek elvételének.

Óvónőként Szentesen kezdett dolgozni, majd 1969-ben került a hódmezővásárhelyi mérleggyári óvodába. Itt először érezte azt, hogy nem törődnek származásával, befogadták. 21 évet töltött itt el, egészen az óvoda bezárásáig. 12 évig óvodavezető volt, kollégái és a szülők is tisztelték, szerették. Több dicséretben, kitüntetésben részesült. Innen került a József Attila utcai óvodába, majd egy évre, 2004-es nyugdíjazásáig a Virág utcai óvodába.

A mai napig aktív tagja a Református Ótemplomi Egyházközösségnek

Aranyoklevélben részesült: Gaál Gyuláné

Gaál Gyuláné

1940-ben született Hódmezővásárhelyen, ahol gyermekéveit is töltötte. Zenei tehetsége miatt a szegedi Tömörkény István ének-zenei tagozatára javasolták, ahol jelessel érettségizett. Édesapja a Katolikus Egyházközségi Tanács elnöke volt, ami miatt pedagógusnak nem vették fel. Így 1963-ban óvónői oklevelet szerzett és óvónőként dolgozott városunkban. Végül a szegedi Tanárképző Főiskolára felvételt nyert, ahol 1966-ban végzett ének-zene szakos általános iskolai tanárként. Nagykanizsára került, de tehetséges zenész lánya kedvéért Szegedre költöztek. Leánya hegedűművészként a washington-i operaházban dolgozik, ő maga pedig a mai napig aktívan segíti az Állami Operaház munkáját.

Aranyoklevélben részesült: Kiss Judit

Kiss Judit

1944 júliusában született Hódmezővásárhelyen. Elemi iskoláit a vásárhelyi tanítóképző gyakorló iskolájában, majd a Petőfi utcai leány iskolában végezte.

A Kossuth Zsuzsanna Leánygimnáziumban érettségizett, ahonnan felvételt nyert a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára. Magyar-történelem-testnevelés szakon végzett 1966-ban, majd több sportágban edzői diplomát is szerzett.

Tanított a Nádor utcai, a Kiss Lajos, a Ságvári Endre, illetve a Központi Általános Iskolában, ahol 1994-ben iskolaigazgató lett.

Külföldi tartózkodása miatt az elismerését egy későbbi időpontban veszi át.

Aranyoklevélben részesült: Krizsán Piroska

Krizsán Piroska

Kisteleken született 1943. 12. 24-én, egy gyermek édesanyja. Általános iskolai és középiskolai tanulmányaimat Kisteleken végezte, itt szerezett érettségi bizonyítványt. A Szegedi Tanárképző Főiskolán 1966-ban matematika, kémia, testnevelés szakokon szerzett diplomát. 1966-ban a Dunaújvárosi Vasmű 316-os számú Ipari Tanuló Intézetében kezdett tanítani, majd a Csengelei Általános Iskolába került. Innen a hódmezővásárhelyi November 7. téri Leánynevelő otthonba helyezték. 1972-1973-ig a szegedi Rigó utcai Fiúnevelő otthonban dolgozott, ezután került vissza vásárhelyre, a Dr. Münnich Ferenc Általános Iskolába. 2003-ban vonult nyugdíjba.

Munkáját mindig precízen, pontosan végzete, a kihívásokat kereste. Kollégái elismerően nyilatkoznak mai napig sporttevékenységéről, rendezvényeinek színvonaláról. Egyedi elképzelései, lelkesedése magával ragadta tanítványait. Sikeres életpályát mondhat magáénak, hiszen diákjai közül sokan lettek edzők, testnevelő tanárok vagy választották hivatásuknak a tanári pályát.

14:14: Díszközgyűlés kezdődik, a város díszdiplomákat adományoz azoknak a pedagógusoknak, akik hosszú évtizedeken át nevelték a település ifjúságát.

14:08: Almási István polgármester megnyitotta az ülést. A grémium határozatképes, dr. Grezsa István képviselő nincs jelen.

Napirend:

1. Az önkormányzat 2016. évi költségvetésének módosítása

2. Beszámoló a Belső Ellenőrzés 2016. év II.negyedévi tevékenységéről

3. Beszámoló a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás 2016. I. féléves munkájáról

4. Egyebek

Díszközgyűlés keretében pedagógus díszdiplomákat adnak át.