A rendszerrel a vegyi balesetek bekövetkezése esetén haladéktalanul meghozhatók azok döntések, hogy milyen lakosságvédelmi intézkedésekre van szükség. A MoLaRi-rendszer a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság azonnali riasztását, illetve tájékoztatását is biztosítja, ami szintén rendkívül fontos egy ilyen helyzetben, hiszen jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát és biztonságérzetét. A MoLaRi-rendszerrel az ipari üzemek és a katasztrófavédelem egyaránt hatékonyabban tudnak eleget tenni feladataiknak.

A MoLaRi rendszernek Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten vannak telepített eszközei. A rendszer mintegy 440 ezer ember biztonságát fokozza azzal, hogy ipari üzemek másfél kilométeres biztonsági zónájában gyűjt adatot, illetve azonnali jelzéseket ad a lakosság és a katasztrófavédelem felé.

Hogyan kell elképzelni a működését?

Amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját a telepített mérőszondák mérik – bizonyos végpontokon a meteorológiai adatokat is: szélsebességet, szélirányt – az adatok azonnal megjelennek a katasztrófavédelem ügyeletén. A mért adatok kiértékelése folyamatos, a nap 24 órájában zajlik. Amennyiben a helyzet indokolttá teszi, szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztják az érintett lakosságot és tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról: legyen szó elzárkózásról (az épületben kell maradni, ajtót, ablakot be kell zárni), vagy ellenkezőleg, a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet és meghatározott helyre kell távozni.

Hamarosan elkezdik a szirénapróbákat, ennek mi lesz a menetrendje? Mely városrészekre fog kiterjedni és mit fog a lakosság hallani?

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a katasztrófavédelem a rendszer elemeit meghatározott időközönként teszteli. A próbák során körülbelül tíz percen keresztül hangképeket (katasztrófariadó és riadó elmúlt jelzést, illetve műszaki tesztelési jelzést) és szöveges tájékoztatást sugároznak a riasztó végpontok hangszórói.

2016. szeptember 5-én, 11 órakor hangos üzemű próbával teszteli a katasztrófavédelem a telepített eszközöket, Csongrád megyében (Algyő) 5 db riasztó végponton.

Fotó: illusztráció

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Igazi veszély esetén mit kell az embereknek tenniük, ha meghallják a jelzést?

A rendszer a szirénajelzés mellett hangszórókon keresztül beszédhang lejátszására is képes. Valós veszélyhelyzet esetén az érintett veszélyes ipari üzem közvetlen környezetében élők a hangszórókon keresztül hallhatják a szükséges magatartási szabályokat. Ez lehet elzárkózásra felszólító üzenet. Ebben az esetben elegendő, ha a térségben élők a nyílászárókat becsukják és a következő jelzésig otthonukban maradnak. A hangjelzés vonatkozhat kimenekítésre is, ebben az esetben a katasztrófavédelem felszólítja a térségben élőket, hogy melyik útvonalon hagyják el a szóban forgó területet és hol gyülekezzenek.

Forrás: katasztrófavédelem