18:00: Vége a testületi ülésnek.

17:51: Balázs József tankerületi igazgató elmondta: Mindszent önkormányzatával példaértékű a tankerület együttműködése. – A település sajátjaként tekint a helyi iskolára, ezért is ilyen magas fokú a közös munka – fejtette ki Balázs József. Idén tankerületi központokat alakítottak ki: Hódmezővásárhely, Makó, Szentes és Csongrád egy kerületbe tartozik.

17:47: Bagitáné Szécsényi Mária alpolgármester szerint mihamarabb meg kell kezdeni az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc előtti megemlékezés szervezését.

17:44: Dr. Pálinkó Mihály képviselő napirend után köszönetet mondott mindazoknak, akik az augusztus 20-i sportfesztiválon segítséget nyújtottak. A rendezvényt sikeresen lebonyolították, a visszajelzések pozitívak.

17:41: Október 2-án országos népszavazást tartanak a kvótarendszerrel kapcsolatban. Mindszenten felülvizsgálták a 2014-es szavazatszámláló bizottságokat Elhangzott: személyi változások történnek a szavazatszámlálók között.

17:18: Mindszent is segítené az állami csok mellett a fiatal házasokat, élettársi kapcsolatban lévőket. – Használtlakás vásárlást és a már meglévő lakás korszerűsítését támogatná az önkormányzat. Az elsőhöz maximum 600 ezer, míg a másodikhoz legfeljebb 300 ezer forinttal járulna hozzá a város – mondta dr. Megyeri Szilvia. A keretösszeg 8 millió forint.

A grémium elfogadta a rendeletet. A 40 éven aluli párok pályázhatnak.

17:14: Megérkezett Bagitáné Szécsényi Mária, így teljes a testület.

17:11: Elfogadták a közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló rendeletet.

16:39: 2017. január elsejétől minden olyan településnek bölcsődét kell üzemeltetnie, ahol a 3 év alatti gyermekek száma meghaladja a 40 főt. Mindszent már régóta tervezte ennek létrehozását. A testület megvizsgálta, hol tudnának helyet biztosítani az intézménynek. Megállapították: a József Attila utcai óvoda egyik csoportszobáját átalakíthatnák bölcsődének, itt 12 gyermeket tudnának elhelyezni. Ez 8 millió forintba kerülne.

A másik lehetőség, hogy a Móricz utcán a volt bölcsőde épületét alakítsák ki bölcsődének. Ez azonban 40 millió forint kiadást jelentene az önkormányzatnak, amire jelenleg nincs forrás.

Zsótér Károly elmondta: tavaly év végén felmérést végeztek, hogy hányan támogatják a bölcsőde létrejöttét. A visszajelzések szerint 24-en vennék igénybe a szolgáltatást.

A testület döntött: pályázati forrásra várnak, hogy a Móricz utcán legyen a bölcsőde.

16:35: – Az év elején változás lépett életbe a helyi adónemekben. Megállapítható, hogy ez pozitív változást jelent a település adózásában. A magánszemélyeket érintő adózás kiegyensúlyozottabbá és igazságosabbá vált – ismertette dr. Megyeri Szilvia, jegyző.

16:17: Szünet.

16:10: Elfogadták a Mindszenti Városgazda Nonprofit Kft. 2016. éves üzleti tervét.

15:57: Nagyobb területtel rendelkezik a Mindszenti Vadásztársaság – derült ki a szervezet beszámolójából. Az őzek és vaddisznók létszáma megfelelő a környéken. Zsótér Károly szerint precíz munkát végeznek a vadászok.

15:53: Pálinkó György Vince képviselő szerint példaértékű az egyesület munkája, amelyet ezután köszön meg.

15:44: Sikeresen lebonyolították a hétvégi Rutin horgászversenyt Mindszenten – tájékoztatta a jelenlévőket Rácz Árpád, képviselő. A helyi horgászegyesület elnöke, hozzátette, problémát okoz számukra, hogy a Kurca-part mellett a gazdák a mezőgazdasági gépeikkel tönkreteszik az utak. Hamarosan már csak elméletben tudunk horgászni, gyakorlatban nem – mond Rácz Árpád. A felszántott földutakon ugyanis nagyon nehéz és balesetveszélyes közlekedni.

A civil szervezet igyekszik az összes helyi rendezvénybe bekapcsolódni. Az elmúlt néhány évben mintegy 700-800 főt mozgattak meg.

15:36: Korábban vadak is bejártak a temetőbe, ahol emiatt új drótkerítést húztak – hangzott el az ülésen.

15:21: Varga György, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetője kijelentette: Mindszent különösen fontos a Kft. számára a településen lévő temető miatt. – A temetőben már kiépült a kamerarendszer, ami jelentős változást hozott a mindennapokban. Problémát jelentenek azonban a bejáratnál a kóbor kutyák. Mivel azonban a temető a város táblán kívül helyezkedik el, így a terület már nem tartozik a gyepmester hatáskörébe. Meg kellene vizsgálni, hogy kiterjesszék ezt – hangzott el a temető üzemeltetésének helyzetéről szóló beszámolóban.

Pölös Mihály szerint évek óta probléma a temető előtti parkolás. Ez főként temetéseknél és halottak napjánál okoz gondot. A képviselő úgy látja, a temető előtti fákhoz kellene valahogyan terelni az autókat.

15:06: Zsótér Károly polgármesteri beszámolójában elmondta: a legutóbbi testületi ülés óta többek között Semmelweis napot tartottak, valamint megemlékeztek a Nándorfehérvári diadalra is. Augusztus 20-án nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték az államalapítást a településen.

Pölös Mihály képviselő azt kérdezte: a Magyar Közúttal történő tárgyalások során szó esett-e a Dózsa telepen lévő buszforduló felújításáról.

Zsótér Károly válaszolt: a buszforduló önkormányzati tulajdon, így a városvezetésnek kell gondoskodni róla. A polgármesteri hivatal benyújtott egy pályázatot erre a célra, de az nem részesült pozitív elbírálásban. Jövőre újra pályáznak a rendbehozatalhoz.

15:04: Zsótér Károly polgármester megnyitotta az ülést. A testület határozatképes, Bagitáné Szécsényi Mária alpolgármester hiányzik.

N A P I R E N D :

1. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két testületi

ülés közötti tevékenységről.

2. Beszámoló a temető üzemeltetésének helyzetéről.

3. Tájékoztató a Mindszenti Horgász Egyesület tevékenységéről.

4. Tájékoztató a Mindszenti Vadásztársaság tevékenységéről.

5. A Mindszenti Városgazda Nonprofit Kft. II. negyedévi beszámolója.

6. Mindszenti Városgazda nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervének elfogadása.

7. Beszámoló a Kubinyi Ágoston 2015. program megvalósulásáról.

8. Tájékoztató az adóbevételek alakulásáról 2016. I. félévben.

9. Bölcsődei ellátás megszervezésének előkészítése.

10. Szociális Szolgáltató Központ létrehozása (elvi döntés).

11. Helyi esélyegyenlőségi terv felülvizsgálata.

12. Közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló rendelet megalkotása.

13. Szociális rendelet módosítása.

14. Lakáshoz jutás támogatásáról szóló rendelet megalkotása.

15. Köztemető rendelet módosítása.

16. Környezetvédelmi Alapról szóló rendelet módosítása.

17. Tűzifa beszerzés jóváhagyása.

18. Szavazatszámláló bizottságok kiegészítése.