Az ünnepség elején köszöntötték a Koszovóban szolgálatot teljesítő MH KFOR-14 kontingens hazaérkező katonáit. A több száz katonának köszönetet mondtak, hogy képviselték hazánkat, és feladatukat hibátlanul elvégezték.

Az ünnepségen többen kitüntetésben is részesültek, a külföldön eltöltött idő alatt mutatott kiemelkedő teljesítményük elismerésének jeléül.

Mindazt a szintet, amit maga a KFOR és a Magyar Honvédség vezetése elvárt ettől a missziótól, ez a kontingens teljesítette. Nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy egy kitüntetést is átvehettem, és azt gondolom, hogy ez a teljes kontingens munkáját tükrözi. Egy nagyon jó csapatban vehettem részt. Örülök, hogy parancsnok lehettem.” – mondta el Huszár Ferenc alezredes, a Magyar Honvédség KFOR-14 kontingens parancsnoka.

Hozzátette, hogy nagyon fontos a katonák számára, hogy egy családi hátteret tudjanak a hátuk mögött, hiszen aki otthoni gondokkal küzd, nem tud a feladatára koncentrálni, nem lesz sikeres.

A hazaérkezők köszöntése után Takács Attila dandártábornok átadta a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoki beosztását Dr. Ruszin Romulusz dandártábornoknak.

Az új parancsnok elmondta, hogy a dandár egyéves terve készen van, melyben újabb missziók is szerepelnek, ugyanakkor kiemelte, hogy jelenleg a legfontosabb feladatuk a déli határrész védelme, közösen a rendőri erőkkel.

A határvédelem kapcsán a feladatok nem változnak. A rendőr kollegák nagyon jól megalkották azokat a szabályokat, amik a minimálisra csökkentik az illegális migráció hatását Magyarországra. A Magyar Honvédség feladata, hogy támogassuk őket. Erre felkészültünk, és a szükséges létszámot és technikai eszközöket, erőt rendelkezésükre fogjuk bocsájtani” – nyilatkozta Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok.

Az ünnepség zárásaként a katonák díszmenettel tisztelegtek elöljáróik előtt.

Sz.Viktor