A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező rusztikus Mezőhegyes a lovas versenyek nemzetközi hírű kedvelt helyszíne.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) – kilenc világ-, három Európa-bajnokság és kilenc Lovas Világkupa sikeres rendezése után – ismét lovas világverseny szervezésével bízta meg Magyarországot.

Az elmúlt évi sikeres vb rendezés  elismeréseként – szeptember 8-11.-én Mezőhegyes ad otthont a II. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának.

Az elmúlt évi siker kamatozott!

Ez az újabb megtisztelő bizalom lovaskultúránknak, hagyományainknak, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak, s mindenek előtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak, az Európa- és világbajnokságokon szerzett 93 érmünknek – köztük 40 aranynak – szól. Ez az „éremtermés” nem csupán honi sportunkban párját ritkító siker, hanem ezzel a teljesítménnyel miénk a világ legeredményesebb fogathajtó együttese is!

Igaza van Pettkó Szandtner Tibornak:

„A sportok között kevés van annyira magyar, mint a fogathajtás.”

Új vállalkozás

Fogathajtó sportunk, és Mezőhegyes a világbajnokság rendezésével merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató-, a díjlovagló- és a military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése elterjedt versenyforma, ám a fogathajtó sportban ez a képességfelmérés 2015-ig hiányzott.

Ennek pótlására a Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottsága kidolgozta a fiatal fogatlovak versenyszabályzatát.

A cél: nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (Az elmúlt évi világbajnokságon jól szerepelt négy ló a helyszínen külföldi kézen elkelt.)

Ilyen új alapokon álló fogat világversenyt rendezni – kockázatos. Még a második alkalommal is útkeresésről van szó. Ugyanakkor a magyar lovassport, a lovaságazat és Mezőhegyes előtt további lehetőségek nyílnak meg.

A résztvevő nemzetek (8)

Ausztria, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Svájc

Itt vannak a lovas nemzetek!

Mintegy félszáz ló és hajtó áll starthoz.

Magyarok a világbajnokságon

Szövetségi kapitány:Ifj. Bozsik József

Mindszent, Mélykút, Kisbér és Füzesgyarmat a négy válogató, minősítő verseny helyszíne.

Ezek eredményei alapján tizenhárom magyar ló indul a világbajnokságon.

 

5 éves lovak

1.     Showman– Gáspár Szilvia

2.     Nonius-21 Úrnő –Papp János

3.     FuriosoXXXVI-56 –Sági József

4.    Hera– Fábián László Gábor

 

6 éves lovak

1.    Balu– ifj. Bozsik József és

2.     Nonius IV-15 Toszka–Papp János

3.     Tolan– ifj. Simon József

 

7 éves lovak

1.     Elmo–Kun Andrea

2.     EffortHBC –Németh Enikő

3.     Rouge – Simon Szilvia

4.     Bíbor – ifj. Nagy Tibor

5.     Edona–Lehőcz Dávid

6.     Szeles –Szabó Zoltán

Forrás: Dr. Fehér Károly