„A hagyományainkat szeretnénk tovább ápolni és továbbadni a vásárhelyi gyerekeknek, hogy lássák, az idősebb generáció milyen körülmények közt élt és milyen alkotást hozott létre” – mondta el Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere.

Az állag megromlás miatt döntött úgy a BFMK, hogy műsoros estet és képaukciót hirdet. Ebből több mint 250 ezer forint jött össze, ami után a művelődési központ kétmillió forinttal támogatja a beruházást. Emellett az önkormányzat az önrész biztosítása mellett sikeresen pályázott a felújításra és a Nemzeti Örökség Megóvása című pályázaton 4 és fél millió forintot nyert.

Köszönik azoknak a vállalkozóknak a segítségét, akik anyaggal, vagy munkával hozzájárulnak ehhez a felújításhoz, emellett mindenkinek köszönik, aki vályogjegy vásárlással, vagy az aukción való részvétellel segítette a Tájház megújulását.

A munkálatok már elkezdődtek, egyelőre a téglaburkolat felszedése, majd újrarakása zajlik, a következő lépés a tető állagának megóvása, így a nádtető egy részének újraépítése történik, a kerítéselemek is megérkeztek, illetve a hátsó, kamra felöli falat újra kell építeni, mert meglehetősen megrogyott állapotban van. Bíznak abban, hogy tavasszal már újra tudnak a Tájháznál rendezvényeket tartani az ünnepekhez, népszokásokhoz kötve.

 

RV