Az óriásbüntetés, melyhez kamatok is társulnak majd, a szélsőséges várakozásokat igazolta, és precedenst teremt az unió már régóta hangoztatott, adókerülés elleni harcához – írja a Financial Times.

A bizottság szerint a cég írországi működése nem tükrözi a gazdasági realitásokat, ugyanis az összes, nem amerikai eladás bevételét egy ottani főirodához csoportosították át, mely valójában nem működött közre a tényleges eladásokban. Az ily módon Írországba csatornázott bevétel után sehol nem fizetett adót az Apple, köszönhetően egy olyan adójogszabálynak, ami már nincs is hatályban.

A bizottság azt is megállapította, hogy az írek munkahelyekért cserébe tekintettek el a tetemes közteher behajtásától, az Apple ugyanis európai alkalmazottainak mintegy negyedét, 5 500 embert foglalkoztat Cork városában.

Írországban már hosszú ideje az alacsony, 12,5 százalékos társasági adóval próbálták bevonzani a nemzetközi vállalatokat, ami jól is sikerült, hiszen az ország dolgozóinak 10 százaléka ilyen cégnél dolgozik.

Az Apple azonban a többiekhez képest is kivételes kedvezményeket élvezett, a bevételek unión belüli utaztatásával 2003-ban még 1 százaléknyi adót fizetett átlagban összes európai nyeresége után, ez 2014-re már 0,005 százalékra csökkent.

Brüsszel azt kéri Írországtól, hogy az elmúlt közel negyedévszázadra visszamenőleg alkalmazza a 12,5 százalékos adókulcsot, így jött ki a rekordösszegű adóhátralék.

Az Apple szerint a bizottság megpróbálja átírni a cég európai történelmét, miközben figyelmen kívül hagyja az ír adójogszabályokat.

Az amerikai pénzügyminisztérium az üggyel kapcsolatban kiadott egy közleményt, melyben azt írják, a bizottság álláspontja alááshatja a kontinensre igyekvő külföldi befektetéséket, rosszat tesz Európa üzleti hangulatának, és az együttműködés szellemének.

Forrás: profit7.hu