Az idei év egyik legfontosabb motívuma volt, hogy ismét megváltoztatták a Szabadtéri Játékok játszási irányát, visszafordultak a Székesegyház irányába. Ettől függetlenül ebben az évben megváltozott körülményekkel találkozhattak a szervezők, hiszen a valaha épített beton színpadhoz képest előrébb kellett, hogy felépítsék a színpadot.

Nem csak a megfordulás volt kihívás számunkra, hanem elvesztettük a földalatti öltözőterületeket is, ezért a felszínen kellett pótolnunk ezeket és minden olyan infrastrukturális dolgokat, mint például a mellékhelyiségek, fodrásztárak, amik eddig a föld alatt voltak. Nagy szerencsénkre a mobil színpad és a megvásárolt mobil eszközök kompatibilisek egymással, tehát nem okozott összeépíteni ezeket.” – mondta el Herczeg Tamás, fesztiváligazgató.

Az évad nem csak sikeres, hanem hosszabb is volt.  Harangozó Gyula művészeti igazgatónak az volt az elképzelése, hogy valamennyi színházi műfajt mutassanak be. A tipikus európai fesztiválok egy-egy műfajban képviseltetik magukat, de Szegeden minden műfaj megtalálható volt.

Összesen 7 műfajban jeleskedett a Szegedi Szabadtéri, 26 estét töltöttek meg az érdeklődők és 13 produkciót tűztek műsorra. Talán ennek is köszönhető, hogy minden idők legnagyobb jegyár bevételét produkálta a fesztivál. 72.294 fő volt kíváncsi a darabokra, az előadások bruttó bevétele pedig 505 millió forint volt.

A Szabadtéri népszínházi jellegét minden féleképpen meg szerettük volna és meg szeretnénk tartani. Emellett figyelünk arra, hogy nem csak azt játsszuk, amit a legkönnyebb eladni. Ez a 85. évad nagyon szép keretbe fogta az összes műfajt, amit eddig Szegeden láthatott a közönség.” – hangzott el Harangozó Gyula művészeti igazgatónak értékelésében.

A sajtótájékoztató végén lerántották a leplet a 2017-es Szegedi Szabadtéri Játékok főbb előadásairól.

Jövőre látható lesz:

Puccini : Tosca (opera)
Johnson – Andersson – Ulvaeus : Mamma Mia! (musical)
Comden – Green – Freed – Brown : Ének az esőben (musical)
Shakespeare : Vízkereszt, vagy amit akartok (vígjáték)
Menken – Schwartz – Parnell : A Notre Dame-i toronyőr (musical)

A 2017-es évead egyik legjobban várt darabja a A Notre Dame-i toronyőr, amiből egy kis zenei ízelítőt mutatunk:

Az idei évad után, már a bontási munkálatokat végzik a szakemberek, amire tíz napjuk van.

Sz.Viktor