Az akut hólyaggyulladás, hólyaghurut alhasi fájdalommal, gyakori sürgető, kis mennyiségű vizeletürítéssel jár, amit kellemetlen csípő, szúró érzés kísér. A vizelet gyakran zavaros, kellemetlen szagú, ijesztő tünetként véres vizelet is jelentkezhet. Nem jár lázas állapottal, ezért láz és fenti tünetek esetén mindig gondolni kell az akut vesemedence-gyulladás lehetőségére is.

A nők rövidebb húgycsövük miatt gyakrabban érintettek, közülük is inkább a fiatalabb korosztály, de változó korban a tünetek újra gyakoribbá válhatnak. A férfiaknál akut hólyaggyulladás önmagában ritkán alakul ki, inkább húgycsőgyulladással és prosztatagyulladással együtt jelentkezik.

A hólyaghurutos panaszok gyakran spontán gyógyulnak, a betegek 20–50%-a egy hét alatt kezelés nélkül is tünetmentessé válhat, de akut hólyaggyulladás esetén szükség lehet antibiotikumos kezelésre is.

Bármilyen eredetű hólyaghurut esetén mindenképp ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás a fűszeres ételek és az alkoholos italok mellőzése, illetve gyógyulásig a további hideghatások, felfázások elkerülése.

Emellett beszélt a doktor a vese megbetegedésekről, azok fajtáiról, valamint kezelésükről. Érintettük a vese-medence gyulladást is, későbbi beszélgetésekben pedig igyekszünk kitérni az inkontinenciára, a veseürítési zavarokra valamint a vesekövességre is.

 

RV