A tárcavezető szerdán Egyiptomban tesz látogatást, és megbeszéléseiről beszámolva kifejtette: az európai biztonság szempontjából kritikus fontosságú a déli szomszédságunk, Észak-Afrika és a Közel-Kelet stabilitása. E régió stabilitásának Egyiptom regionális hatalomként a kulcsszereplője, így az egyiptomi helyzetnek közvetlen hatása van Európa biztonságára – mutatott rá.

Szijjártó Péter úgy vélte, az Európát délről fenyegető “bevándorlási nyomás féken tartásában Egyiptomnak kulcsszerepe van”, ha az ország elveszíti a stabilitását, akkor bevándorlók százezrei érkezhetnek Európába és jelenhetnek meg akár Magyarország déli határán is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a déli szomszédságunkban valahol destabilizáció van – például Szíriában vagy Líbiában -, annak “drámai hatása van Európára” – magyarázta. Mint mondta, ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU és Egyiptom együttműködését szorosabbra kell fűzni, és a társulási tanács ülését mielőbb össze kell hívni.

A miniszter arra is kitért, hogy a biztonsági szempontok mellett gazdasági érdekeink is fűződnek az egyiptomi kapcsolatépítéshez. Közölte: ma egy széles körű ipari, mezőgazdasági, energetikai együttműködési programot indítottak el, és ennek zászlóshajója lehet az a nagy megrendelés, amely 700 vasúti kocsi gyártására és szállítására vonatkozik mintegy 900 millió euróig terjedő értékben. Erre a legjobb esélye egy magyar-orosz vállalati konzorciumnak van, a tárgyalások intenzíven zajlanak – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar víztisztítási és vízgazdálkodási technológiák is fontos szerepet játszhatnak Egyiptom további fejlődésében, mivel az ország lakossága ugrásszerűen nő, és ezzel a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak lépést kell tartania. Ehhez a Nílus vizének tisztítására van szükség, és ezzel kapcsolatban magyar technológiák szállítására van igény, miként a nagyvárosok vízrendszerének működését illetően is keresik a magyar üzemeltetés lehetőségét – mondta.

A tárcavezető végül arról is beszélt, hogy Egyiptomban atomerőművet kezdenek el építeni, így több száz nukleáris mérnökre, szakértőre lesz szükség, és a kiképzésükben szintén számítanak a magyar lehetőségekre.

Forrás: MTI