Az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a jelentkezők 67 százaléka alapképzést, 7 százaléka osztatlan mesterképzést, 16 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 10 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg.

A felvételi kérelmet benyújtók a legnagyobb arányban a gazdasági képzési területhez tartozó szakokat preferálták, legnépszerűbbek a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, valamint a jogász szakok voltak. Bekerült a topszakok közé a mérnökinformatikus, a műszaki menedzser, a gépészmérnök, a programtervező informatikus, valamint a csecsemő- és kisgyermeknevelő is.

A ponthatárokat csütörtökön hozzák nyilvánosságra, és azokat a jelentkezőket, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után SMS-ben is értesítik. A felvételt nyert jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban – olvasható a hivatal közleményében.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban, július 26-án nyilvánosságra hozottnál. Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, akkor a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont.

Forrás: mti.hu