A bőrünk, pont azért mert ez az elsődleges védőpajzsunk rengeteg sérüléssel találkozik nap mint nap. Persze a legtöbb aprócska felületi sérülés, ami észrevétlen marad, nem okoz problémát, de gondoljanak csak bele, milyen az, amikor például sütés közben megégetjük magunkat, vagy elvágjuk a kezünket.

A WHO kutatásai szerint évente 322 ezer ember hal meg égési sérülés következtében. A legtöbben nem is az égés miatt vesztik életüket, hanem a bőr sérüléséből fakadó fertőzések miatt, ezért rendkívül fontos, hogy a sérült bőrt mielőbb helyreállítsák, vagy akár pótolják. Az orvoslás ezen területe az utóbbi években sokat fejlődött. Igazi áttörés volt például néhány hónapja, amikor egy hölgy életét úgy tudták megmenteni, hogy saját ép bőréből állítottak elő mesterségesen bőrt, így „mesterséges saját bőrrel” tudták pótolni a sérültet.

De kísérleteznek szintetikus polimerekkel, amik olyan hálót alkotnak, amelyek serkentik a bőr növekedését – ezt is égési sérüléseknél tudják majd használni. Illetve Szegeden évek óta folynak a kísérletek lézertechnológia használatával, amivel a hámosítást lehet majd elősegíteni. A Tokiói egyetemen elektronikus bőr fejlesztésén dolgoznak – ez monitorozni tudja az életfunkcióinkat, forradalmasíthatja majd akár az okosórák, fitness karkötők piacát is, de az orvoslásban is rendkívül hasznos lesz.

A bőrünk védelmében is a legfontosabb teendőnk, hogy törekedjünk az egészséges életmódra, hisz a bőr egészségének is az erős immunrendszer az alapja. A legfontosabb a C-, E- és B-vitaminok fogyasztása, az Omega-3 zsírsav és a cink. És vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amik kimondottan jót tesznek a bőrünknek – ilyenek például a sárgarépa, a sárgabarack vagy éppen a sárgadinnye, amik az UV sugárzás elleni védelemben is hasznosak a bőrünk számára – úgyhogy fogyasszunk ezekből is minél többet!

Kiskata