A legeredményesebb magyar versenyző természetesen a csapat egyetlen aranyát megszerző Bauer Rudolf volt, mellette azonban Halmay Zoltán két ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Nem indult magyarországi atléta a következő sportágakban ill. szakágakban: croquet, evezés, golfozás, íjászat, kerékpározás, kötélhúzás, krikett, labdarúgás, lovaglás, lovaspóló, pelota, rögbi, sportlövészet, tenisz, vitorlázás, vízilabda.

Érdekességek:

  • Az olimpiáról nem készült hivatalos jelentés,[3] így a sporttörténészeknek máig sok nehézséget okoz a hivatalos versenyszámok, a részt vevő versenyzők, illetve az eredmények megállapítása. E kérdésekben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos állásfoglalása is azóta többször változott.
  • A szabályok könnyedén kezelésére jellemző, hogy az 5000 méteres futó csapatversenyben győztes brit csapat ötödik tagja, Stanley Rowley előzőleg ausztrál szinekben a 100 méteres síkfutás harmadik helyén végzett.Ezen az olimpián kezdte páratlanul eredményes olimpiai szereplését Ray Ewry. Az egyesült államokbeli atléta három olimpián vett részt és összesen nyolc aranyérmet nyert. Ewry a korai olimpiák atlétikaversenyein szereplő helyből ugró számokban volt eredményes, ezért kortársai kígyóembernek nevezték.
  • A francia rendezők vasárnap is tartottak versenyeket, az amerikai egyetemek egy része azonban eltiltotta sportolóit a vasárnapi versenyzéstől, ezért néhány versenyszám döntőjéből a legesélyesebbek hiányoztak. Az egyesült államokbeli Myer Prinstein a távolugrás döntőjében nem indulhatott, de a selejtezőkben elért eredményével így is ezüstérmes lett.
  • Ezen az olimpián született Magyarország első aranyérme atlétikából. Bauer Rudolf volt az első atléta, aki diszkoszvetésben a mai modern fordulásos technikát alkalmazta és ezzel meg is nyerte a versenyt. Bauer soha többé nem indult atlétikaversenyen. Eredményhirdetésén a zenekar először tévedésből az USA himnuszát kezdte el játszani.
  • Az úszóversenyeket a Szajna egyik holtágában rendezték. Ez volt az egyetlen nyári olimpia, amelyen maratoni – 4000 méteres – úszóversenyt is rendeztek. Az elsősorban rövid versenytávon versenyző, akkor tizenkilenc éves Halmay Zoltán kivételes tehetségét jelzi, hogy ebben a számban is ezüstérmet tudott szerezni.
  • Ez volt az első olimpia, amelyen női sportolók is részt vehettek. Az első női olimpiai bajnok a brit Charlotte Cooper lett, aki tenisz egyesben és vegyespárosban is aranyérmet nyert.
  • Az atlétikaversenyek legeredményesebb sportolója, Alvin Kraenzlein megnyerte a 60 méteres síkfutást, a két gátfutószámot és a távolugrást is. Az olimpiák atlétikaversenyeinek történetében azóta sem tudott senki ugyanazon az olimpián négy egyéni számban bajnoki címet szerezni.James Connolly, az újkori olimpiák első bajnoka ezen az olimpián is indult, de bajnoki címét nem tudta megvédeni.

 

Magyar érmesek:

 

Érem Sportoló Sportág Versenyszám Eredmény
Aranyérem Arany Bauer Rudolf atlétika diszkoszvetés 36,04 m
Ezüstérem Ezüst Halmay Zoltán úszás 200 m gyorsúszás 2:31,0
Ezüstérem Ezüst Halmay Zoltán úszás 4000 m gyorsúszás 1:08:55,0
Bronzérem Bronz Halmay Zoltán úszás 1000 m gyorsúszás 15:16,0
Bronzérem Bronz Gönczy Lajos dr. atlétika magasugrás 1,75 m