Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész ötlete nyomán megvalósult Hódmezővásárhelyen a beton szimpózium, ami kiegészült egyéb szilikát termékek, illetve üveg és kerámia anyagokkal is, így a teljes nevébe a szimpóziumnak ezek is bekerültek.

Az egyhetes alkotási folyamat során összesen hat művész kísérletezett az anyagokkal a CSOMIÉP gyárában.

Pénteken pedig bemutatták a műveket, amelyeken az ünnepek után végzik el az utolsó simításokat, hiszen a beton megkötése miatt csúsztak a munkálatok. Pannonhalmi Zsuzsa a tapasztalatok közül azt emelte ki elsőként, hogy az egy hét bizony kevés. Ahogy bemutatta az elkészült műveket, szembe tűnő volt, hogy a legkülönfélébb megközelítések születtek. Ez nem is csoda, hiszen mindenki különböző háttérrel érkezett.

Az alkotók közé tartozott az ötletgazdán túl Benkő Ilona Munkácsy-díjas keramikusművész, az MMA rendes tagja, Háber Szilvia Ferenczy-díjas keramikusművész, Kiszely Mária belsőépítész, Kovács Szabolcs Gergő üvegtervezőművész, valamint Bartha Soma harmadéves egyetemi hallgató. Mindegyikük kiemelte (Kovács Szabolcs Gergő ugyan nem tudott részt venni az eseményen, de gondolatait tolmácsolták a jelenlévők), hogy bíznak a folytatásban, és az is egyöntetű vélemény volt, hogy fantasztikus hangulat uralkodott a gyárban, ahol minden segítséget megkaptak a munkájukhoz.

A művészeket Mészáros Antal, a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte, illetve egy kis ajándékkal is kedveskedett nekik.

Mészáros Antal elmondta, hogy a megkeresés után azonnal igent mondott erre a lehetőségre, hiszen mindig is fontos volt neki személy szerint is a művészek támogatása. Ebből az első próbálkozásból sok tapasztalatot tudnak levonni nemcsak az elkövetkezendő esetleges szimpóziumokra vonatkozóan (aminek valósulásában maga az ügyvezető igazgató is bízik), hanem az ipar tekintetében is.

Az elkészült műveket az utolsó csiszolások után átszállítják a Nagy Sándor utcai kerámiaközpontba, ahol hamarosan a nagyközönség is megcsodálhatja az alkotásokat.

ÉR.