Címvédőként kezdte a 10 kilométeres szabadvízi úszás riói döntőjét Risztov Éva, és ennek megfelelően a táv feléig remekül haladt, többször vezetett is. Olasz Anna szintén tartotta a tempót az élmezőnnyel, és ekkor még reménykedni lehetett abban, hogy ismét nagyon szép magyar eredményt hoz ez a versenyszám.

A 21 fokos vízben, a Copacabana strandon rendezett verseny rajtja után Risztov a Londonban bevált taktikáját követte, és rögtön az élre állt. A táv negyedénél ketten is felúsztak mellé, de továbbra is ő diktálta a tempót. Féltávnál a szám világbajnoki ezüstérmese, a holland Sharon van Rouwendaal állt az élre, és széthúzta a mezőnyt. Risztov harmadik helyen kezdte meg a második öt kilométert, míg Olasz Anna negyedikként követte őt.

Az utolsó körhöz érve a holland növelte előnyét, Risztov 7.5 másodperces hátránnyal az ötödik, Olasz 11.3-mal a 12. helyen vághatott neki az utolsó két és fél kilométernek. A zárószakaszban Risztovot sárga lappal figyelmeztették.

Van Rouwendaal a hajrára óriási előnyt dolgozott ki magának, 350 méterrel a vége előtt gyakorlatilag biztos volt a győzelme. A második helyért hatalmas harcot vívott egymással a vb-címvédő francia Aurélie Muller és az olasz Rachele Bruni, végül előbbi csapott először a táblára. A magyarok egymás után értek célba: Risztov 14., Olasz 15. helyen. A verseny után a francia Mullert kizárták, így a magyarok eggyel előrébb léptek. A bronzérmet így a brazil Poliana Okimoto szerezte meg.

Forrás: hvg.hu