A szervezet 20 rendezvényre várta a régió cégeit, amelyeken több mint 1300 résztvevő fordult meg. Így például az idei Gazdasági Évnyitó rendezvényen az idén várható tendenciákról hallhattak a vállalkozások képviselői, de volt BENELUX Üzleti Est is, ahol a budapesti belga nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Katherine Raeymakers is jelen volt. A rendezvényen amellett, hogy lehetőség nyílt az informális partneri kapcsolatok építésére, személyre szóló üzleti információkat is kaptak a megjelentek. Emellett a hálózat Dél-alföldi Irodája online képzéseket szervezett, ahol a közösségi oldalak hatékony felhasználásának elsajátítása mellett nem maradhatott el a hírlevél küldés módszereinek oktatása sem. Az iroda nem csak Szegeden működik, Kecskeméten egy információs pontot működtetnek, amely júliusban a magyar-német gazdasági kapcsolatok kialakítását és elmélyítését segítő szakmai programot tartott.

Az üzletfejlesztési hálózat regionális irodája több mint 180 esetben nyújtott személyre szabott tanácsadást partnereinek. Ezek egyebek mellett a külföldi piacra jutással kapcsolatos információkra, külkereskedelem-technikai témákra, külföldi engedélyeztetési eljárásokra, innovációs kérdésekre, valamint gazdasági és piaci információkra terjedtek ki. Ilyen módon jutott el a szervezethez Vad Sándor egyéni vállalkozó is, aki iparjogvédelmi kérdésekben fordult a szegedi irodához egy olyan találmány miatt, ami az egész világot egyre inkább érintő ivóvízhiány kezelésére adhat megoldást. Az általuk kitalált technológia/eszköz ugyanis nagymértékben elősegíti az ivóvíz megtakarítást. A használatbavételi mintaoltalmi eljárás elindítása óta már egy prototípus is készült a környezetvédelmi szempontból igen jelentős berendezésből. Az eszközt végül Vad Sándor cége, az Építészeti és Korrózióvédelmi Kft. üzleti partnerével, Márkus Zoltánnal közösen fejlesztette ki, majd kezdte el tesztelni üzemében, valamint egy családi házban.

Az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája ezek mellett több nemzetközi üzletember találkozón való részvétel megszervezésével támogatta az új üzleti kapcsolatok kialakítását. Összesen 95 esetben ültek tárgyalóasztal mellé az általuk összehozott térségi üzletemberek más országban dolgozó partnereikkel. A nagyobb, nemzetközi találkozók közül kiemelhető az élelmiszeripari és vendéglátóipari területen működő társaságoknak megtartott Sirha Budapest 2016, ahová nagy számban érkeztek a cégek képviselői a döntően mezőgazdasági és élelmiszeripari szférában jelentős gazdasági eredményeket elérő déli megyékből. Sőt a Hálózat segítségével a Csongrád-megyei üzleti delegáció képviselői a portugál Leca de Palmeira városában is részt vehettek egy kapcsolatépítő programon. A nemzetközi eseményeken túl kisebb meetingeket is szerveztek Szegeden, ahol svéd fémipari, és román bútoripari cégek képviselői kerestek együttműködési lehetőségeket helyi vállalkozásokkal.

Rendkívül eredményesek azok a cégeknek létrehozott online üzleti profilok is, amelyek a nemzetközi partnerkeresést könnyítik meg. Az EEN Dél-alföldi munkatársainak segítségével készülő tájékoztató profilokban megtalálható, hogy mivel foglalkozik a vállalkozás, sőt az is, hogy milyen területen, és milyen feladathoz keres együttműködő partnereket. A régióban ezekből összesen 50 készült el 2015 óta, és ezek alapján több mint 120 esetben érkezett megkeresés a vállalatokhoz. Sőt a rendszeren keresztül mintegy 160-szor kerestek partnert külföldön gazdasági tevékenységükhöz a dél-alföldi gazdálkodók.

Forrás és fotó: CSMKIK