Minden augusztus 20 után megszaporodik azon hallgatóink és olvasóink száma, akik segítséget kérnek tőlünk, mert kutyáik elszöknek otthonról. Ezért, hogy megelőzzük a problémát, dr. Horváth Zoltán állatorvoshoz fordultunk.

– A kutyák más frekvencián hallanak és érzékenyebbek a hangokra, mint mi. Többek között a gyenge idegrendszer vagy a szocializáció hiánya okozhatja, hogy félelem vagy agresszió alakul ki náluk tűzijáték esetén – mondta dr. Horváth Zoltán.

Ez idő alatt érdemes kedvencünk mellett lennünk. Érdemes beengedni a lakásba, ugyanis a jelenlétünk nyugtató hatású lehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor zárjuk kennelbe, de figyeljünk arra, hogy ne tudjon kárt tenni magában.

Azért fontos, hogy ilyenkor zárt helyen tartsuk, mert a fények és a hangok miatt a kutyák adrenalin szintje megemelkedik és a testi erejük megtöbbszöröződik. Előfordul, hogy akár egy kétméteres kapun is átmásznak, vagy egy ugrással ablaküveget törnek ki.

Dr. Horváth Zoltán elmondta, idén sajnos országszerte hiánycikk az ilyenkor alkalmazott nyugtató paszta. A termék várhatóan csak két-három hét múlva jelenik meg.

Megyeri József