Ünnepi szentmisére várták vasárnap a híveket a tápéi római katolikus templomban. Ugyanis ekkor szentelték fel az új harangot. Erre azért volt szükség, mert a korábbi harang még tavaly annyira megrepedt, hogy már nem lehetett a hibákat kijavítani rajta. A tápéi templom a XIII. században épült, így a harangjai is már szép kort megéltek.

– Mikor megrepedt a templomunk második legnagyobb harangja, kihirdettem, hogy szükség lenne egy újra, s ebben a hívek partnerek voltak, mivel adakozni kezdtek – nyilatkozta Száva Szabolcs atya. Nem csupán helyből, hanem távolabbi településekről is jöttek segíteni szándékozók, még Kanadából is érkezett adomány. – Ezért ez a harang egyben a szeretet és az összefogás jelképe is – tette hozzá a plébános. Az újat augusztus 20-a után emelik fel a toronyba, a megrepedt régit pedig emlékként kiállítják.

A harangot Gyulay Endre püspök áldotta meg és szentelte fel az ünnepi szentmise keretében. A 325 kilós harang az őrbottyáni Gombos család műhelyében készült. Gombos Miklós ennek a szép és igen ritka mesterségnek a szeretetét még édesapjától örökölte. – Egészen kicsi gyermekként már körülötte forgolódtam, mikor csinálta a kisebb-nagyobb harangokat, így szinte természetes volt, hogy felnőttként folytatni fogom a hagyományt – árulta el a mester.

A több mint 3 mázsát nyomó harang H-hangú. Ugyanis ahány harang, annyiféle szólam. Így már a behangolásuk sem egyszerű folyamat, amihez ugyancsak nagy szakértelem szükséges, nem csak az elékészítés különféle fázisaihoz, amik fél évig is eltarthatnak. A munkálatok menetét Gombos Miklós harangöntő mestertől itt hallja:

##audio:3132##

Munkatársunktól. K.