A szegedi székhelyű Nemzeti Együttműködési Közösség második alkalommal rendezte meg Identitás-táborát, ahol egy héten keresztül változatos programokon vehettünk részt. A táborba fiatalok és felnőttek érkeztek Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről és a Délvidékről is.

Révkomáromban, a Trianon-emlékmű lábához tettük le azokat a szépen megrajzolt, megfestett, a települések nevével ellátott köveinket, amelyekről Wass Albert sorai hirdetik: „a kő marad”.

Érdekes, tanulságos előadásokat hallgattunk, többek között Vér Sándortól és Salgó Gabriellától a rovásírásról, Zetényi-Csukás Ferenctől nemzetségünk történetéről és a családfakutatásról, Obrusánszky Borbálától a hun-magyar kapcsolatról, Tari Istvántól saját megzenésített verseiről.

Ellátogattunk Nyitrára, Galántára, Taksonyba, Pozsonyba, Alsócsitárra és Szimőre. A csitári hegyek alatt színpadra is léptünk több helyszínen: Alsócsitáron, Révkomáromban, Érsekújváron és Szimőn, és előadtuk a táborban tanult gyönyörű népdalokat, táncokat. A zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes játéka  és a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tamburazenéje és asszonykórusa igazi művészi élménnyel ajándékozta meg a hallgatóságot.

Az együtt töltött hét végére igazi közösséggé formálódott a csapatunk, barátokként búcsúztunk egymástól. Jövőre, veletek, ugyanitt – vagy más helyszínen, de alig várjuk a folytatást!

Köszönjük a Nemzeti Együttműködési Közösségnek ezt a szép élményekben gazdag, csodálatos hetet!

Kosztka Regina

Virág Zsófi

Hódmezővásárhelyi Szakképzési centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolája

Szakál Judit

Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely