Az agy tulajdonképpen olyan, mint egy fekete doboz – nem látunk bele, nem tudjuk, hogyan kapcsolódnak, hogyan kommunikálnak egymással az idegsejtek. Azonban ezen a téren áttörő sikert jelenthet egy amerikai fejlesztés. Egy új mikroszkópot hoztak létre, kvantumfizikát is felhasználva, amely képes arra, hogy valós időben láthatóvá teszi az idegsejtek működését. Egyelőre egereken tesztelik, nagyon jó eredménnyel. A tudósok azt remélik ettől a műszertől, hogy megfejthetővé válik az „agy kódja”, sikerül majd feltérképezni az agyműködést – úgy, ahogy a gének működését is sikerült megfejteni.

Az optogenetika módszerével pedig sikerült már azt is elérni – szintén egereken kísérletezve, hogy hologramot ültettek a rágcsálók agyába. Ezzel a módszerrel pedig a remények szerint gyógyíthatóvá válik a depresszió, sőt, akár az autizmus is.

Ma már olyan megoldásokat használnak, amik súrolják a sci-fi határát. Ilyen például a bionikus szem, amely a vakoknak visszaadhatja a látás képességét – a beültetett szem egy chiphez kapcsolódik, mely a rögzített képeket átalakítja olyan információvá, amit az agy tud dekódolni, így megjelenik az elmében a kép. Ugyanezt a technológiát a siketek esetében is lehet alkalmazni.

Azt mindenki tudja, hogy az egészségünk a legnagyobb kincsünk. Agyunk egészségére is fontos vigyáznunk. Jól ismert módszerek állnak rendelkezésünkre: egészséges táplálkozás, testmozgás, kellő mennyiségű pihenés. Ezt nemrég a tudósok ismét igazolták. Például a futás kimondottan jót tesz az agynak, olyannyira, hogy még az intelligenciát is növeli. Hogy miért is van ez így, az azonban még nem teljesen világos. Az alvásról, az álomról szintén újra és újra bebizonyosodik, hogy mennyire fontos az agyunknak, és az egészséges táplálkozással is ez a helyzet. Vannak olyan ételek, amikből minden nap kellene ennünk egy keveset, hogy agyunk egészséges legyen. Ilyen étel a dió, a piros bogyós gyümölcsök, a szőlő, a zöld tea, a zeller, a kakaó, a fokhagyma, a paradicsom, a halak, a gyömbér vagy a babfélék. Ezek jobb működésre serkentik agyunkat.

Kiskata