John Akii-Bua ugandai gátfutó volt hazája első olimpiai bajnoka.

Akii-Bua egy nagy családban látta meg a napvilágot. Apjának nyolc felesége és 43 gyermeke volt. Karrierjét rövidtávú gátfutóként kezdte, de nem jutott tovább az 1968-as olimpián. Atlétikai edzője a britt születésű Malcolm Arnold, aki végül a 400 méteres gátfutás felé terelte az ifjú sportolót.

Hatalmas meglepetésre nyert 1972-ben, Münchenben a 400 méteres gátfutásban, ahol világrekordot állított fel 47,82 másodperces idejével.

 

A második érmet Stephen Kiprotich ugandai hosszútávfutónak köszönhette Uganda.


Hetedik gyerekként született egy ugandai földműves családba, nem messze a kenyai határtól a Kapchorwa kerületben. Gyermekkorában három osztályt nem tudott elvégezni, egy nem diagnosztizált betegsége miatt. 2004 és 2006 között nem foglalkozott atlétikával, mert az iskolát kellett befejeznie. 17 éves korában hagyta abba a tanulást és Kenyába költözött azért, hogy Eliud Kipchoge tanítványa lehessen. A felkészülés költségeit egy amerikai non-profit alapítvány biztosította.

Az eddigi legjobb maratoni ideje 2:07:20, melyet 2011-ben ért el Hollandiában az Enschede Marathonon. Ez egyébként azóta is a verseny legjobb ideje és ugandai országos csúcs is egyben.

Az 2012-es olimpiát meleg, napfényes, de párás időjárásviszonyok között, 2:08:01 idővel nyerte meg.

sk