A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló MH KFOR Kontingens 14. váltása két táborban teljesített szolgálatot, ezért a „medálparádét” is két helyszínen tartották meg.

Korom Ferenc dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese a Novo Selo-i táborban elismerését fejezte ki a magyar katonáknak azért a magas színvonalú feladatellátásért és professzionális hozzáállásért, amellyel az elmúlt időszakban végezték munkájukat a műveleti területen. „A NATO-kitüntetés, amit ma megkaptak, jelképe annak a kemény munkának, amit a KFOR misszió érdekében végeztek” – mondta a dandártábornok.

A pristinai ünnepségen tartott beszédében a Slim Lines táborban állomásozó Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM – KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) elmúlt időszakban végzett tevékenységét dicsérte a KFOR parancsnokhelyettese.  A dandártábornok kiemelte: a KTM egy magas szinten képzett parancsnoksággal rendelkező alegység, ami a KFOR erők jelentős kinetikus (harcoló képesség) részét képezi, akik a valóságban is bebizonyították, hogy hűek a mottójukhoz: „Two Nations, One Force”, azaz „Két nemzet, egy erő”.

Az ünnepségeken – Magyarország Honvédelmi Minisztere és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnokának nevében – a kontingenssel együttműködő külföldi katonáknak adományozott magyar elismeréseket dr. Márkusz László, koszovói rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Huszár Ferenc alezredes, az MH KFOR Kontingens 14. váltásának parancsnoka adta át.

A medálparádé mindkét helyszínen az érmek feltűzésével zárult; minden magyar (illetve a Slim Lines táborban minden portugál katona is), aki első alkalommal vett részt KFOR műveletben megkapta a NATO Non – Article 5 medált.

Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy