A földi felderítés július 1-jével kezdődött Csongrád megyében, ekkor még autóval, GPS-készülék segítségével térképezték fel a külső területeket, augusztus elejétől viszont a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya átállt a gyorsabb és hatékonyabb légi felderítésre. Bódi Róberttől, a Földügyi és Földmérési osztály vezetőjétől megtudtuk, megyeszerte több mint 326 ezer hektárt ellenőriznek az elkövetkező hetekben, július 31-ig 44 ezer hektárral végeztek – földi felderítésben. Eddig 11 parlagfűvel fertőzött területet regisztráltak, összesen 422 hektárnyi területen. Rossz hír azonban, hogy ezeken a földeken már megindult a gyomnövény virágzása; a száraz, szeles idő pedig kedvez a pollenek terjedésének.

A pollentérkép szerint egyelőre alacsony a parlagfű pollen koncentrációja Csongrád megyében, de lévén, hogy erősen allergizáló növényről van szó, sajnos ez gyorsan emelkedhet – tette hozzá Veszelovszki Andrea a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Járványügyi és Igazgatási osztályvezetője. Az elmúlt évek tapasztalatira hivatkozva elmondta, a pollenek általában augusztus 3. és 4., valamint szeptember 1. hetében okozzák a legtöbb kellemetlenséget az allergiásoknak, a megelőzés érdekében kezdik meg az ellenőrzést már július legelején.

Bírságot csak akkor szabhatnak ki a földtulajdonosra vagy területhasználóra, ha a parlagfű már virágzásnak indult, az irtást azonban a törvényi előírás szerint június 30-ig el kell végezni – folytatta Papp Ferenc, a kormányhivatal növényvédelmi felügyelője. A büntetés mértékre 15 ezertől akár 5 millió forintig is terjedhet, ez attól függ, mekkora területet és milyen mértékbe borít be a parlagfű. Tavaly mintegy 1,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a kormányhivatal, a szakember szerint azonban ez sem elegendő visszatartó erő ahhoz, hogy a tulajdonosok idejében megkezdjék a védekezést.

A parlagfű-felderítésre indított légi ellenőrzés helikopterrel történik, kedden két alkalommal is felszálltak a szakemberek. A délelőtt folyamán Röszke, Mórahalom és Ruzsa környékét járták be, délután pedig a megye keleti és északi részén folytatják az ellenőrzést.

Forrás és fotó: szegedma.hu