A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, ismét egy feszített tempójú és komoly munkát igénylő válogatás történik ebben a három napban a zsűri részéről, ami a következő személyekből áll össze:

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató, művészettörténész, a zsűri elnöke és a tárlat rendezője
Hegedűsné Dékány Magdolna kulturális tanácsadó
Dr. Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora
Fehér Dávid művészettörténész
Gaál József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész
Kovács Péter Kossuth-díjas és Tornyai-plakettes grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
Nagy Attila Tornyai-plakettes szobrászművész
V. Nagy Nándor képzőművész, a MAOE területi megbízottja

Műfaji megoszlás alapján 397db festmény, 101db grafika, 111db plasztikai alkotás, 2db mű multimédia kategóriában és 12db úgynevezett egyéb mű érkezett be. Az egyéb kategóriában tűzzománc, textil, vagy nehezen meghatározható munkák szerepelnek.

„Legalább olyan erős merítésből válogathatunk – még ha a darabszám kevesebb is mint a tavalyi években – ami a mai magyar kortárs művészetnek a lényegét meg tudja mutatni” – mondta el Dr. Pogány Gábor művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora.

Dr. Nagy Imre elmondta: Második alkalommal történt úgy a tárlat előkészítése, hogy előzetes internetes regisztrációhoz kötötték a részvételt.  Eredetileg meghívásos, a gyakorlatban azonban szabad beadású tárlaton, a zsűri először a felkért művészek alkotásait válogatta ki szerdán, csütörtökön a maguktól jelentkezőkét mustrálják, pénteken pedig a díjzsűrizés zajlik majd, ahol közel 20 díjat osztanak majd ki, melyről a tárlat megnyitóján értesül mindenki.

 

Rostás Viktória