Az elmúlt hónapok sajnos nem múltak el vízi balesetek nélkül a hazai természetes vizeken. A Tiszai Vízirendsészeti Rendőrkapitányság működési területén fokozott ellenőrzésekkel próbálja a baleseteket megelőzni. Ebbe a munkájába bevonja az együttműködő partnereit is, a vízimentőket, és a polgárőröket is.

A vízi balesetet szenvedett emberekkel általában a vízirendészet munkatársai találkoznak először, ők érnek ki a helyszínre leggyorsabban, így legtöbbször az ő feladatuk – a sérülések fokától függően – a bajba jutottak elsősegélyben részesítése vagy akár az újraélesztése. A Tiszán az ártéri erdők sűrűsége, átjárhatatlansága, a meredek partfalak miatt, sokszor több kilométeres utat kell megtenni a hajóval, míg olyan helyre lehet szállítani a bajba jutott embereket, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai át tudják venni a sérülteket.

A Vezetőképző Akadémia és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrőrs vezetői programot dolgoztak ki a vízirendőrök speciális oktatására, amelynek során az állomány tagjai képesek lesznek a vízből mentőeszközök segítségével kiemelni a bajba jutott embereket, és a hajóban vagy a vízparton az Országos Mentőszolgálat megérkezéséig el tudják látni a sérülteket.

Seller András, a Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke

A vízből mentés témakörét a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség, a vízből mentést követő elsősegély nyújtási és újraélesztési tematikát pedig az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat szakemberei dolgozták ki.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat meghívja a média munkatársait a vízi közlekedés és a természetes fürdőhelyek fokozott ellenőrzésére, ahol betekinthetnek a két szervezet együttműködésébe és a szervezetek képviselői tájékoztatást adnak az aktuális szabályokról.

Program:

13:30 A „Sárga” napozóhely (illegális fürdőhely) ellenőrzése, az ott lévő emberek tájékoztatása a természetes vizekben való fürdőzés szabályairól – a tájékoztatást tartja a Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka;

14:15 A „Lapos” napozóhely (illegális fürdőhely) ellenőrzése, az ott lévő emberek tájékoztatása a természetes vizekben való fürdőzés szabályairól – a tájékoztatást tartja a Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka;

15:00 Az Újszegedi Partfürdő és Kemping területén működő szabad strand rendőrhatósági ellenőrzése, majd a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó és az Oxiteam Sportmentőszolgálat közös bemutatója, abból az oktatási anyagból, amit majd a vízirendészet rendőreinek is el kell majd sajátítaniuk.

Forrás:

Seller András

a Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnöke