Laosziak érdeklődnek Vásárhely iránt 10

 

Kószó Péter alpolgármester fogadta a laoszi delegációt kedden reggel a Polgármesteri Hivatalban. Laosz volt miniszterelnöke Bouasone Bouphavanh, a jelenlegi kormányzatban a külföldi befektetésekért felelős. Ő és delegációja másfél hetes európai körúton vesznek részt. A laoszi nagykövettel együtt érkezett, aki Bécsben székel és 12 országot, köztük Magyarországot is ellátja. Vele közösen járják végig ezeket az országokat, így Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia után most Magyarországra érkeztek.

Hétfőn Hódmezővásárhelyen aludtak – terveik szerint Szegedet is megnézik – ám elsősorban Hódmezővásárhelyen tájékozódtak a befektetési lehetőségekről. Ezekről Kószó Péter tájékoztatta őket, többek között a Vásárhelyen működő nagyobb cégekről, tevékenységekről beszélt, emellett beszámolt a Tram Train-ről, illetve a vendégek arról is érdeklődtek, hogy ekkora gazdasági régióban van e megfelelő reptér, és ha nincs ebben milyen lehetőségek vannak.

„A közös kapcsolódási pontokat, nagy távolságra lévő hasonlóságokat igyekszik kiaknázni a laoszi fél, akik nagyon örülnek annak, hogy a városvezetés erre időt, energiát szán és fogadja irodájában őket, ez mindképpen egy örvendetes dolog” – mondta el Dr. Szabó Bálint a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

Ez a kezdeti kapcsolatfelvétel az alpolgármesterrel a jövőben folytatódhat, és talán lesz gazdasági hozadéka, hiszen a hódmezővásárhelyi, vagy tágabb értelemben a magyar cégeknek is lehet piaca Laoszban, illetve a laoszi tőkéből is tudnak meríteni befektetések formájában.

 

Rostás Viktória