Vasárnap minden évben van egy szakrális része a búcsúnak, mely ünnepi körmenetben és szentmisében mutatkozik meg, van egy világi része, ami különböző árusokat, mutatványosokat és játéklehetőséget kínáló tevékenységeket jelent, illetve van egy kulturális része is, melyre idén az EzerJóHáz és Tájház udvarán felállított színpadon került sor.

Délután a drámatábor mutatta be, hogy az elmúlt egy hétben mennyit tanultak és ügyesedtek. Ebből a drámatáborból alakult ki tavaly a drámaszakkör, ami egy meghatározó csoportja a Faluháznak.

Pintér Erika az algyői drámatábor egyik vezetője elmondta: a 16 gyermek komplex foglalkozásokon vett részt az egy hetes tábor alatt. Az ennek eredményeként előadott műsor, sikerélménnyel töltötte el a táborozókat és nagyon boldogan jöttek le a színpadról.

„A hagyományok irányába is megpróbálunk nyúlni, de az a jó, ha ez a hagyomány változik. Ha nem változik, akkor nem élő, hanem holt hagyományról beszélünk.  Ezt az élő hagyományt próbálták a Suhancok bemutatni: hogy magyar néptánc alapokra, nagyon mai, és a modern ember számára is fogyasztható táncszínházat is össze tudnak állítani” – mondta el Bene Zoltán, az Algyői Faluház és Könyvtár igazgatója.

Gasztro udvarba is várták a betérőket az EzerJóHáz udvarán, a Levendula Hotel és az Ezerjófű Egyesület jóvoltából. „Ingyenesen lehetett látogatni a kertünket és gyógynövényes termékeket, teát is kínáltunk az érdeklődőknek” – mondta el Berek Ágota, az Algyői Ezerjófű Egyesület elnöke.

Az Algyői Borbarátok pedig borkóstolóval várták a település lakosait.

 

Rostás Viktória