Már július 1-jén megkezdődött a parlagfűvel borított területek ellenőrzése a megyében, a Csongrád Megyei Kormányhivatal olyankor deríti fel a gyomnövénnyel fertőzött területeket, amikor a földek hasznosítási kötelezettség betartását is ellenőrzik – tudtuk meg Tóth Zoltántól, a Földhivatali Főosztály vezetőjétől. Az ellenőrzést egyelőre gépkocsis bejárások során végzik, augusztus első hetétől kezdődően azonban helikopteres vizsgálatot is folytatnak a megye teljes területén.

A tulajdonos minden esetben bírságra számíthat, ha nem gondoskodik a gyomnövény irtásáról. A büntetés mértéke viszont attól függ, mekkora területen érint a fertőzöttség, hogy termőföld kultúrában található-e a parlagfű, illetve, hogy a tulajdonos vagy használó kapott-e már büntetést hasonló hanyagság miatt. Tóth Zoltán hangsúlyozta, kisebb külterületeken a 20 ezer forintot is elérheti a bírság összege, nagyobb földek esetében viszont akár több százezer forintot is jelenthet a ki nem irtott parlagfű.

A virágzás még csak most kezdődött, az időjárás pedig sajnos kifejezetten kedvez az allergizáló gyomnak. A főosztályvezető elmondta, az első két hétben munkatársaik a parlagfű intenzív növekedését tapasztalták, de csak most, a hónap végén jelezték, hogy megindult a virágzás. Az ellenőrzések első két hetében a megye 328 ezer hektáros területéből 21 ezret sikerült átvizsgálnia a főosztály munkatársainak, az augusztus eleji légi felderítéssel viszont biztosan sikerül a megye teljes területét bejárniuk.

Forrás: szegedma.hu