Augusztus 1-jén megváltoznak lakástámogatásoknál a méltányolható lakásméret szabályai – hívta fel a figyelmet Fata László cafeteria-szakértő. Kizárólag abban az esetben lehetett eddig is a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a lakás szobaszáma – az ott lakók figyelembevételével – nem haladta meg a törvényben megadott határértéket. Jövő hétfőtől nemcsak ezek a maximális szobaszámértékek változnak, hanem a szobák és együtt lakók számának meghatározási módja is.

Míg korábban a 6–12 négyzetméteres helyiségeket fél szobaként számolták el az adómentesség feltételeinek vizsgálatakor, addig augusztus 1-jétől az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, már egész szobának számít. Az új szabályozás nem ismeri a fél szoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell majd számításba venni. „Ez a változás nem mindenkinek kedvez, hiszen például egy három 9 négyzetméteres szobából álló lakást eddig másfél szobának számoltak el, jövő héttől viszont már háromszobásnak számít” – magyarázta a Világgazdaságnak Fata László.

Új juttatásként jövőre megjelenik az albérleti támogatás. A munkáltató adómentesen nyújthat lakhatási támogatást, amennyiben a hetente legalább 36 órát dolgozó alkalmazottja állandó lakhelye minimum 60 kilométerre van a munkahelyétől, vagy az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel meghaladja a három órát. Ráadásul ez az adómentes juttatás aká a minimálbér 40 százalékáig terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő két évben a minimálbér 25 százaléka a határ, majd még egy évig 15 százalékig terjedhetne.

Az adómentes lakásméret másik paramétere az együtt lakók száma, ennek meghatározása sokak számára a korábbinál lényegesen kedvezőbben alakul. Augusztus elsejétől a közeli hozzátartozókat vehetik figyelembe a munkaadók a testvérek kivételével, illetve a munkavállaló élettársának közeli rokonait. Korábban csak a kiskorú gyerekeket lehetett beszámolni, a nagyobbakat csak 25 éves korig, ha felsőoktatásban tanulnak. Ezentúl viszont a közeli hozzátartók számítanak életkori és egyéb megkötés nélkül. Így egy-két személy esetében legfeljebb háromszobás, három-négy személy esetében legfeljebb négyszobás lakás felel meg az adómentesség feltételeinek. Ezenfelül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.

Forrás: profit7.hu