Egyrészről a program a hazai dinnyét kívánja reklámozni a nagyérdeműnek, másrészről a szervezők hűsítően édes pillanatokat kívánnak szerezni a múzeumi látogatóknak. Egész szombaton és vasárnap ingyen lehet majd falni a piros belsejű hideg gyümölcsöt annak, aki a Mini Hungary Parkba tér be maketteket csodálni.

A közönség talán emlékezik arra a tavalyi hasonló megmozdulásra, amikor dinnyét lehetett kóstolni a Parkban és a déli határzárat védő katonák is kaptak az ajándékból. A 2015-ös nagy sikerre tekintettel az alföldi gazdák gondosan nevelt kincseit lehet ízlelni most is, amelyre mindenkit várnak az ötletgazdák.

Nem elég hangsúlyozni a dinnye egészségre gyakorolt hatását. Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik. Laktató, valamint az UV-sugárzás és daganatos megbetegedések elleni védekezésben is segít. Enyhíti az emésztési zavarokat és a légúti panaszokat. Talán kevesen tudják, a dinnye magja jó a cukorbajra és segíti a vesebetegségekben szenvedőket.

A mórahalmi Mini Hungary Park (www.minihungary.eu), a homokháti szabadtéri makett múzeum kéthektáros területen a történelmi Magyarország szimbólummá lett épületeit, történeti emlékeit foglalja magába 1:25-ös méretarányú építmények formájában, amelyek megszólalásig hasonlítanak eredetijükre. Kastélyok, nemzetünk műemlékei, paloták, templomok, várak nyújtanak esztétikai élményt és hozzák élő közelségbe a régi időket, eleink hőstetteit. Életkortól függetlenül a park értékes, izgalmas kikapcsolódást nyújt mindenkinek. Megtalálható itt az Országház méretarányos mása, amelynek kupola magassága majdnem négy méter, tíz méter hosszú és hat méter széles. És megtekinthető a jáki templom, a fertődi Esterházy kastély, a diósgyőri vár, a túristvándi vízimalom, valamint Szeged két ékessége, az alsóvárosi templom és a zsinagóga. Ötven szép objektum, köztük számos határon túli építmény kápráztatja a vendégeket a parkban, ahol a történelmi Magyarország területét idézően a folyók is földrajzilag beazonosítható helyeken találhatók, mint a makettek.

Most hétvégén, szombat és vasárnap, hűsítő dinnyék várják tehát a látogatókat Mórahalmon.

Forrás: Farkas Lászó Róbert