Több esztendeje problémát okoznak Makó Honvéd városrészében az elszaporodott rágcsálók. – Ennek egyik legfőbb oka, hogy nagyon sok az elhagyatott, romos ingatlan, melyre sokan odahordják a hulladékot, ami kész melegágya a patkányoknak és az egereknek – nyilatkozta kedden dr. Sánta Sándor települési képviselő a Tulipán utcai rendelő előtt. A rágcsálóinvázió visszaszorítására az önkormányzat összehangolt irtást kezdett el az Alföldvíz Zrt.-vel közösen.

– Az önkormányzatnak szerződése van egy. az irtásra szakosodott céggel, melynek éves keretösszege 2,5 millió forint – vette át a szót Szabó Sándor. A makói polgármesteri hivatal jegyzői irodájának vezetője hozzátette: ennek a mostani rendkívüli méregkihelyzésnek a költsége 1 millió forint. Az akció részleteit Szabó Sándortól itt hallja:

##audio:3089##

Az Alföldvíz Zrt. önállóan is folytat rágcsálóirtást a makói csatornahálózatban, de most ezt összehangolták a várossal. A közös munka elsősorban Honvéd városrészt érinti. A cég 4-es számú területi divízójának vezetője, Varga Ferenc beszélt ennek a lényegéről, íme:

##audio:3088##

Győrfi László, a Bogármérnökség Kft. egészségügyi gázmestere elmondta: nem csupán a lakott, hanem a lakatlan ingatlanokat is felkeresik. Az utóbbiaknál csak azokba mehetnek be és helyezhetnek el mérget, melynek nincs kerítése. A patkányok által kiásott járatokat kutatják fel és ezekbe teszik bele a véralvadásgátló szert. – Ez a méreg minden emlősre veszélyes, ezért igen keserű anyagot kever bele a gyártó, így csak a patkány bírja megrágni és lenyelni, más állat, valamint egy kisgyermek, ha a szájába kerül, azonnal kiköpi a kellemetlen ize miatt – emelte ki a szakember.

Munkatársunktól. K.