A makói Maros-parti strandnál szombaton harmincöten gyülekeztek, hogy részt vehessenek egy kellemes kajakozáson. – A Makó Kistérségi Egészségfejlesztő Iroda tavaly két ilyen túrát már szervezett, s akkor annyira sikeres volt, hogy az idén ismét kettőre lehetett regisztrálni, amiből az egyiket épp most tartjuk, a másikat pedig augusztus 6-án – nyilatkozta a szombati vízre szállás előtt Kovács Gábor sportszervező.

A túrázókat busz, a felszerelést pedig utánfutó vitte közvetlenül a nagylaki államhatárig. Az ártérnél bocsátották a folyóba a kajakokat, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen majdnem térdig kellett az iszapba gázolni. – A Maros vízállása most jóval magasabb a 2015-ös képest, így nincsenek homokpadok, ahol meg lehetne pihenni, evezni viszon könnyebb, mert semmit sem kell kerülgetni – folytatta Kovács Gábor.

Miután ismertették a szabályokat az indulókkal, azt is megtudhatták, hogy Apátfalva magasságában egy kicsit kikötnek, hogy erőt gyűjthessenek a további útra. A táv nagyjából 25 kilométer és a pihenőt beleszámolva, olyan 5 óra alatt érnek vissza a makói strandra. Várhatóan azért nagyon kifáradni senki sem fog, mivel a folyással megegyező irányba eveznek.

A makói születésű, de Szegeden lakó dr. Bán Péter egy barátja meghívására jött el kajakozni. – Egyedül érkeztem, mivel a feleségem ügyeletes, így nem tudott csatlakozni – árulta el az ugyancsak háziorvosként dolgozó férfi. Bán Péter hozzátette: gyermekként szinte a Maros-parton nőtt fel és az első nyaralók egyike is az övék volt. – Rengeteget eveztem a strand környékén, de Nagylaknál most először szállok vízre – tette hozzá. Az orvos nagyon szeret mozogni, heti három alkalommal teniszezik, de mellette fut és erőnléti edzésekre is jár. Nem csupán a családfő, hanem a felesége és a két gyermeke is aktívan sportol.

Munkatársunktól. K.