A makói önkormányzat pályázatot adott be az Espersit Ház irodalmi gyűjteményének a megújítására. Az igényelt támogatás 35 millió forint volt, melyhez 10 százalékos önerőt kell biztosítani. Ezen a kiíráson az idén nem jártak sikerrel a makóiak, de jövőre ismét megpróbálják. Viszont ezen a pályázaton belül volt még egy alpont, a Kubinyi Ágoston Program, vagyis a muzeális intézmények szakmai támogatása, melyen nyert az önkormányzat 3 millió forintot. A száz százalékos támogatottságú program keretében a József Attila Múzeum skanzenjében lévő apátfalvi házat újítják fel.

– Hosszú ideig ez az épület kiállítóteremként szolgált, aztán raktár lett belőle – nyilatkozta Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató. A ház sajnos napjainkra romos állapotba került. A tetőszerkezet fa részei elkorhadtak, sok cserép is eltörött, így több helyen is beázik. Nem csupán a teljes tetőt fogják kicserélni, hanem a külső vakolást is elvégzik. – Ugyanis a múzeumból az udvarra kilépve a látogatók pont ezt látják meg legelőször, ezért azt szeretnénk, ha egy szép házzal találkozhatnának – tette hozzá az intézmény vezetője.

A megnyert 3 millió forint csak az épület külső rendbetételét fedezi, a belső részre már nem jut belőle. A tervek között szerepel, hogy a későbbiekben egy múzeumpedagógiai foglalkoztatót szeretnének kialakítani az apátfalvi házban. – A múzeumban lévő foglalkoztatót kinőttük, így egy nagyobb kellene, helyszínnek pedig tökéletes lenne ez az épület, hiszen van egy hatalmas tisztaszobája és még egy kemence is van a konyharészében – fejtette ki Szikszai Zsuzsanna.

Szeptemberben el is indulhat a beruházás, vagyis a tetőcsere és a külső vakolás. Saját forrásból pedig rendbe teszik a teljes elektromos hálózatot is. Egy régi apátfalvi ház mennyiben más, mint a térségben lévő egyéb hasonló épületek? Ennek a részleteit Szikszai Zsuzsannától itt hallja:

##audio:3077##

Munkatársunktól. K.