Az új rendelkezés szerint Magyarországon mostantól a vetőmagok forgalmazásánál, azok címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló számot is fel kell tüntetni. Ezzel a jelöléssel további lépéseket eszközöltek, hogy a visszaélések számát hatékonyan lehessen csökkenteni. A jogszabály módosításával a vetőmagvak hatósági címkéinek használatával javíthatóak az ellenőrzések, és a visszaélések elkerülhetőek. A változtatással a teljes vetőmagpálya szereplői által elvárt minőségi garanciák is biztosítottak lesznek.

A vetőmagtermelés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazta. A vetőmagvak minősége és szabályos felhasználása alapozza meg az élelmiszerlánc biztonságát. A hatóságilag ellenőrzött fajtaazonos vetőmagvak magas biológiai értékűek, használatuk versenyelőnyt jelent a hazai termelők számára.

Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag-előállításhoz, ezt az előnyt a jövőben is ki kell használnunk. A magyar gazdaság egyik legsikeresebb ágazata a vetőmagtermesztés, így hazánk a világ vetőmag exportőrei között a 9., Európában a 3. helyet foglalja el – közölte Budapest.

Forrás: FM