Holnaptól várhatók a Magyar Nagydíjon részt vevő Forma–1-es versenyzők és a csapatvezetők magánrepülői a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 1-es termináljára – közölte a Magyar Idők.

A General Aviation Terminal (GAT) épülete előtti beton előtéren állnak meg az egyenként sok milliárd forint értékű sugárhajtású gépek. Évente öt-hatezer businessjettel mintegy harmincezren érkeztek a GAT-ra, a legerősebb hónap július – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

A repülőtér-üzemeltető készült a nagy forgalmú hétre, teljesen felszabadították a forgalmi előteret. Az első vendégek már megérkeztek, többek közt Bernie Ecclestone, a Forma–1 jogtulajdonosa gépét fogadták, azonban a többség szerdán és csütörtökön érkezik.

A legnagyobb forgalom vasárnap, a futam után várható a reptéren, amikor minden vendég és az általuk használt 25-30 gép rövid idő alatt, mindösszesen három óra leforgása alatt távozik Ferihegyről – közölte Hardy Mihály. Ezt a csúcsforgalmat úgy kell menedzselni, hogy eközben a 2-es terminálon a menetrend szerinti utasok száma is rekordokat dönt.

A Forma–1-es versenyzők helikopterrel utaznak tovább a Hungaroringre. Aki mégis eltölt némi időt a reptéren, azoknak a Celebi exkluzív utasvárója biztosítja a teljes kikapcsolódás lehetőségét. Az F1-es pilóták kizárólag businessjetekkel, azaz sugárhajtású magángépekkel érkeznek, de ezeket többnyire bérlik. Van azonban néhány sikeres versenyző, aki saját repülővel utazik a versenyek helyszínére.

Ilyen a Mercedes GP brit pilótája, Lewis Hamilton, aki egy látványos, vörös-fekete fényezésű Bombardier Challenger 605-öst használ, Fernando Alonso pedig egy Dassault Falcon 900-assal jár. Azok a versenyzők, akik nem tartanak fenn magángépet, többnyire közösen bérelnek. Többen közülük adóoptimalizálási okokból Monacóban élnek, és közösen szervezik az utakat. A fedélzeten nemcsak a pilóták utaznak, hanem gyakran családtagok és barátok, valamint egykori versenyzőtársak is.

Forrás: hvg.hu