A gyakorlat kiinduló helyzete szerint a Slim Lines tábor kapuját ért támadásban több katona is megsebesült, ennek kezelésében az egész Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM – KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) feladatot kapott. A sérültek tömeges ellátása során mindenki számára biztosítani kell az azonnali életmentő beavatkozásokat, ezért az egészségügyi szakállomány megérkezéséig a szolgálatban lévő felkészített, de nem egészségügyi végzettségű katonák azonnal megkezdték az ön- és kölcsönös elsősegélynyújtást. Ezzel egy időben az Egészségügyi Központ állományába tartozó azonnali reagálású egészségügyi erők elindultak a helyszínre, ahol az egészségügyi kárhely parancsnoka megkezdte a sérültek osztályozását. A sürgősségi helyzet megoldására a rendelkezésre álló egészségügyi erők száma korlátozott volt, ezért a harctéri életmentő (CLS – Combat Live Saver) katonákat is bevonták a sérültek ellátásába.

A tömeges sérült-ellátás definíciója szerint a sérültek száma lényegesen magasabb, mint a helyszínen elérhető, az ő ellátásukra alkalmazható erők aránya, ezért egyensúly nélküli állapot jön létre. Ilyenkor kompromisszumos ellátási elveket kell alkalmazni, mondta dr. Vekerdi Zoltán ezredes, az Egészségügyi Központ parancsnoka. „Az egészségügyi biztosítás alaprendeltetése az, hogy megőrizzük és fenntartsuk a katonák harcképességét.” – tette hozzá az ezredes.

Az azonnali életmentő beavatkozásokat követően két súlyos sérültet egy magasabb szintű ellátó helyre kellett szállítani. A légi kiürítést (Air MEDEVAC – Medical Evacuation) a nemzetközi együttműködés alapján az amerikai KFOR-erők biztosították egy UH-60 Black Hawk típusú helikopterrel. A tábori kórház szerepét a Novo Seló-i táborban állomásozó magyar egészségügyi katonák játszották, így ők is részt vettek a feladatban.

A gyakorlatot megelőző felkészülési időszak során a prizreni tábori kórházban – a német instruktorok segítségével – a portugál és magyar egészségügyi katonák próbababákon gyakoroltak, illetve a KTM táborában a helikopteres kimentésre is közösen készült a szakállomány. Ezen kívül – a sérültellátás összehangolása érdekében – az Egészségügyi Központ egységesítette a két nemzet egészségügyi irányelveit is.

A szervezett sürgősségi helyzet kialakítása érdekében az erőforrásokat (tűzszerészek, szállító eszközök és a helyszín biztosítása) a megfelelő helyen és időben kell biztosítani, ezért a mostani helyzet felszámolását is a KTM törzs vezetésével oldották meg a kijelölt egységek.

Vekerdi ezredes szerint a gyakorlat elérte a célkitűzéseit, a feladatba bevont erők sikeresen tesztelték a vezetés-irányítási rendszer működőképességét, és ki lehet jelenteni, hogy a KTM állománya képes hatékonyan reagálni egy tömeges sérült-ellátási helyzetre is.Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy